Federacija BiH neće žuriti s uvozom strane radne snage

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić izjavio je danas u Sarajevu da Federacija BiH neće žuriti s uvozom strane radne snage dok postoji velika nezaposlenost.

”Moramo prvo upotrijebiti domaće resurse koje imamo na raspolaganju prije nego što i počnemo razmišljati o uvozu radne snage”, poručio je Delić.

Istaknuo je da je službeno u Federaciji 277.000 na evidencijama nezaposlenih koji traže posao, što vjerojatno nije točna cifra i nju tek treba utvrditi.

Pasivni tražitelji posla Delić je pojasnio da treba razdvojiti aktivne od pasivnih tražitelja posla što će dati realniju sliku nezaposlenosti kako ne bi imali ovakav pritisak za uvozom radne snage.

Inače, u drugom kvartalu ove godine u Bosni i Hercegovini radnu snagu je činilo milijun i 364 tisuća osoba od kojih je 1,184 milijuna (86,9 posto) zaposlenih i 179 tisuća (13,1 posto) nezaposlenih osoba.

Prema podacima dobivenim putem Ankete o radnoj snazi koja je provedena u drugom kvartalu, odnosno u razdoblju travanj-lipanj ove godine, broj zaposlenih osoba se povećao za 0,8 posto, dok se broj nezaposlenih osoba smanjio za 0,7 posto u usporedbi s prethodnim kvartalom, pokazuju podaci iz istraživanja Agencije za statistiku BiH.

Strani radnici u BiH Podaci entitetskih zavoda za zapošljavanje kažu kako je oko 5.000 stranih radnika u BiH, a taj broj se udvostručio od 2020. godine.

Najviše ih je ove godine došlo iz Turske, Srbije, Bangladeša, Kuvajta i Hrvatske, pokazuju isti podaci. Domaći poslodavci bi mogli zaposliti na desetine tisuća stranih radnika, jer radne snage već godinama nedostaje u mnogim industrijskim granama.

U tome ih sprječava sporost administracije, kažu iz entitetskih udruženja poslodavaca.

Navode da je izdavanje radne dozvole strancima “neizvjestan proces, koji često traje i do godinu dana”.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine svake godine utvrđuje kvotu za uvoz stranih radnika, na osnovu informacija entitetskih zavoda za zapošljavanje. Ove godine su poslodavci dobili dozvolu da zaposle skoro 4.000 radnika.

Inače, nezaposlenost je u BiH smanjena za trećinu u posljednjih šest godina. Trenutno se na evidencijama dva zavoda za zapošljavanje u entitetima Republika Srpska i Federacija BiH nalazi oko 336.000 nezaposlenih građana BiH.

Objava Federacija BiH neće žuriti s uvozom strane radne snage pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO