back to top

ERIGO: 20 godina vizije plesa kao umjetnosti i sporta

Plesni i cheerleading klub Erigo-D iz Mostara obilježava dva desetljeća postojanja

Razgovarala: V.S.Herceg

mostar@dnevni-list.ba

Više od 300 osvojenih pehara na raznim natjecanjima, više od 70 uspješno realiziranih projekata u čak 20 godina postojanja te neograničen broj nasmijanih plesača – “osobna je karta” Plesnog i cheerleading kluba Erigo-D iz Mostara koji okuplja članove od tri do 50 godina starosti.

Kako kažu u ovom sportskom plesnom klubu, Erigo je nadaleko poznat po svojoj viziji plesa kao sporta i kao umjetnosti, da ples vide kao multidisciplinarnu aktivnost, koja plesaču nudi ples u dimenziji sporta, dimenziji umjetnosti i dimenziji rekreacije.

Djecu grada Mostara uče plesu i njegovoj umjetničkoj dimenziji, okupljaju oko 250 sudionika projekta koji s relevantnim stručnjacima iz kulture, izrađuju plesnu predstavu. Za njih ples nije samo “ples”, nego i sport te su i osnivači sportskog saveza cheerleading plesa koji je uskoro postaje i Olimpijski sport. O svojim uspjesima i viziji za Dnevni list govorila je glavna trenerica i predsjednica Kluba, Dajana Markotić.

Plesni i cheerleading klub ERIGO-D Mostar ovih dana obilježit će čak dva desetljeća postojanja. Jesu li ispunjene nade i vizije u ovih 20 godina postojanja?

Kad se osvrnem unatrag, zaista sam jako sretna na postignuto u ovih 20 godina djelovanja. Opstanak sportskih i kulturnih udruga je često neizvjestan u BiH, većinom radi problema financiranja. Ali, sretna sam što su naše ideje i projekti prepoznati od strane naših članova i šire. Uvijek se trudimo ponuditi nešto novo i uvijek u cilju zdravog rasta i razvoja naših plesača. Također sam ponosna na trenerice Josipu Bradarić, Lidiju Vidačak, Moniku Škobić, Barbaru Vidović, Ivu Palinić, Ivu Galić i Andreu Skalju, koji ulažu velike napore kako bi sve funkcioniralo bez greške.

ERIGO: 20 godina vizije plesa kao umjetnosti i sporta

Klub bilježi i brojne uspjehe. Što biste izdvojili?

Tako je. Zaista u ova dva desetljeća puno je toga bilo pa mi je i teško izdvojiti neke. Ali evo jedan od posljednjih uspjeha je odlazak naših plesača, juniorskog uzrasta, s reprezentacijom BiH na Europsko Cheerleading prvenstvo, kao i odlazak na međunarodno natjecanje u Beč, Prag. Naši plesači i sportaši su odlični promotori našeg grada i zemlje. Također bi izdvojila naš projekt ‘Dajmo djeci alternativu’ koji traje već 10 godina, a koji je rezultirao s 10 plesnih predstava. Mislim da su naš najveći uspjeh svi naši plesači, njihov napredak i kontinuirani rast.

Koliko članova je do sada prošlo kroz klub?

Kroz naš klub je prošlo više od 2.000 plesača. Velika većina njih su naši dugogodišnji članovi, što govori o kontinuiranom i kvalitetnom radu.

Dugogodišnja ste trenerica u Klubu. Koliko je zanimanje za cheerleading u Mostaru i Hercegovini?

Cheerleading je noviji sport koji dolazi iz Amerike. Mi kao klub ulažemo velike napore u njegov rast i razvoj u BiH skupa s našim matičnim savezom. Zaista smo zadovoljni odzivom sportaša. Također pored naših najmlađih članova koji se plesom i cheerledingom bave natjecateljski, imamo i rekreativne grupe plesa za odrasle! Svi koji vole salsu, tango, bachatu dobrodošli su.

erigo: 20 godina vizije plesa kao umjetnosti i sporta
ERIGO: 20 godina vizije plesa kao umjetnosti i sporta

Koliko je u BiH cheerleading zastupljen među mladima te je li to još jedan dodatni način za bavljenje sportom mladih, upravo u vrijeme kada bilježimo pad zanimanja mladih ljudi za sport?

Svakim našim predstavljanjem zanimanje za cheerleading raste. Tribine na našim državnim prvenstvima budu pune. Smatram da je cheerleading odličan sport za djevojke i dečke, istina da je dečki puno manje, nažalost. Mi smo prije dvije godine bili domaćini državnog prvenstva u cheerleadingu. Dobili smo puno pohvala od strane sudačkog panela za organizaciju jednog ovakvog događaja. Svi želimo najbolje za svoju djecu, a sport je jedan od najboljih načina razvoja mlade osobe. Mislim da je velika potvrda našeg rada stalni pozivi iz različitih gradova da pokrenemo naše djelovanje i kod njih, tako naš klub danas djeluje na četiri lokacije, a u pripremi je i peta.

Jesu li mjerodavne institucije kao i Grad Mostar prepoznali značaj vašeg djelovanja u obogaćivanju kvalitete života mladih djevojaka i djece – jeste li imali neki vid podrške?

Mjerodavne institucije imaju sluha za naš rad i djelovanje, ali i dalje je velika većina financijskih troškova na klubu i roditeljima. Ovom prilikom se želimo zahvaliti Sportskom Savezu grada Mostara, te gradu Mostaru na potpori.

S obzirom na to, kako Klub uspijeva organizirati odlaske na natjecanja u druge gradove, a posebno u inozemstvo, kupovinu potrebne opreme itd?

Odlazak na velika međunarodna natjecanja izvan BiH je poseban izazov, najviše financijski. Kotizacije za natjecanja, prijevoz, smještaj velike su stavke. Kao što sam rekla, najveći dio snose roditelji i klub. Zaista bismo voljeli kad bi se taj dio poboljšao, što bi nam uvelike olakšalo organizaciju odlazaka izvan BiH. Imamo jako puno poziva za natjecanja ali nažalost, zbog većeg financijskog iznosa, ne uspijemo se odazvati na sva natjecanja.

erigo: 20 godina vizije plesa kao umjetnosti i sporta
ERIGO: 20 godina vizije plesa kao umjetnosti i sporta
erigo: 20 godina vizije plesa kao umjetnosti i sporta
ERIGO: 20 godina vizije plesa kao umjetnosti i sporta

Koje projekte kluba bi izdvojili?

Naš klub radi razne projekte za naše plesače. Jedan od najstarijih je ‘Dajmo djeci i mladima alternativu’, koji traje dugi niz godina. U projektu djeca i mladi sudjeluju u izradi plesne predstave. Uključeni su u izradu kostima, scenografije, kostimografije, sve kroz radionice u trajanju od devet mjeseci. Rezultat je plesna predstava, plesna bajka. Tako smo do sada imali Snjeguljicu, Aladina, Pinokia, Petra Pana…Djeca s oduševljenjem prihvaćaju ovaj način izražavanja, jer ples je neverbalna komunikacija i odličan način izražavanja osjećaja. Za obilježavanje 20 godina kluba prikazati ćemo ‘ERIGOLAND 2’, našu kolažnu predstavu gdje će biti prikazano mnoštvo uloga iz naših predstava. Predstave izvodimo diljem Hercegovine, na oduševljenje publike. Projekt ‘Dajmo djeci alternativu’ je podržan od strane Federalnog ministarstva kulture i sporta i grada Mostara. Također, jedan od projekata je i ‘E World of ERIGO’, gdje smo naše članove uključili u sve aktivnosti kluba kroz voditelje radionica. Tako smo imali radionicu fotografije, čije fotografije ćete vidjeti na izložbi u nedjelju (10. prosinca, 2023.) na proslavi 20. godina kluba, radionice maketarstva i modelarstva, te radionice web design i digitalni marketing gdje su plakate za predstavu, brošure, izrađivali naši članovi. Projekt je podržalo Federalno ministarstvo razvoja poduzetništva i obrta. Istaknula bih i projekt koji je izazvao zaista velik interes među našim članovima – Plesni Kamp na Blidinju, koji je održan u lipnju ove godine. Odavno imam ideju spojiti prirodu i svoje članove, tako da sam došla na ideju organiziranja plesnog kampa u prirodi. Djeca su učila o svom okružju prirodi, kako ga čuvati, a i naučili su mnoštvo novih plesnih elemenata. Kamp je trajao tri dana. Moram podsjetiti i da smo 2022. godine bili domaćini Državnog prvenstva u Cheerleadingu, te otvorenog turnira ERIGO Dance Star. Ideja otvorenog turnira raste, tako da smo ove godine imali više od 1.000 natjecatelja iz nekoliko zemalja. Za 2024. također planiramo ‘ERIGO DANCE STAR’ u još većem i raskošnijem obimu.

erigo: 20 godina vizije plesa kao umjetnosti i sporta
ERIGO: 20 godina vizije plesa kao umjetnosti i sporta
erigo: 20 godina vizije plesa kao umjetnosti i sporta
ERIGO: 20 godina vizije plesa kao umjetnosti i sporta

ERIGO: 20 godina vizije plesa kao umjetnosti i sporta Dnevni.ba.

dnevni.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO