Don Josip Papak proslavio mladu misu u Prozoru

Don Josip Papak proslavio je svoju mladu misu danas, 13. kolovoza 2022. godine, u Prozoru pod geslom Imenom sam te zazvao: Ti si moj! (Iz 43,1). 

Mladomisnik je svoju mladu misu proslavio u koncelebraciji s velikim brojem svećenika, a misa je započela blagoslovom i molitvom roditelja nad don Josipom. Emotivan je to čin koji na simboličan način predstavlja njegovo “predavanje” novoj obitelji – Crkvi.

“Nije te odabrao narod, ali jest Bog da služiš narodu.”

Prisutne je na samom početku mlade mise pozdravio župnik don Marko Tomić riječima: “Nadamo se da sudjelujemo i dijelimo tvoju radost s kojom si na pragu služenja Crkvi Kristovoj cijeloga svojega života. Na ulaznom pragu. Radosni smo i tvojim roditeljima i sestrama, rodbinom i prijateljima. Što se se obiteljskog doma tiče, tu si na izlaznom pragu. Navraćat ćeš, ali uvijek ponovno dolaziti. Drago mi je što si osamnaesti živi svećenik ove župe Presvetog Srca Isusova u Prozoru. (…) Trebaš naviještati Krista zajednici naroda Božjega. On te izabrao, a ti si se odazvao i zato si apostol. Nije te narod izabrao, nisi narodni poslanik ni zastupnik u nekom saboru.

Čvrsto obećanje kumstva

Na svetoj misi je propovijedao don Ivan Butum, jedan od kumova, dok je mladomisnik za drugog kuma izabrao Josipa Ćurića. Don Ivan je tijekom propovijedi kazao: “Dragi mladomisniče i kume Josipe. Obitelji, oče Ivane i majko Ružice, sestre Monika i Natali. Bake i djedovi, mnogobrojna rodbino, vjerni puče i drage kolege. Prije devet godina sam postao svećenik. Prva moja služba bila je ovdje u Prozoru u Rami. Dvije godine kapelanstva, devet godina kao svećenik i tri kumstva ovdje u Rami. Dva kumstva kao krizmani kum Pauli i Ivanu, i treće kumstvo velečasnom Josipu kojem danas slavimo prvu misu koju će predslaviti pred vama vjernim pukom. Kada smo se upoznali, 2013. godine, rekao mi je: “Kapelane, hoćeš li mi biti kum?”, a ja sam odgovorio: “Hoću, ili se ženio ili redio, ali bit ću ti kum!” Drago mi je da se zaredio, drago mi je da danas slavi svoju mladu misu.”

  Susret nekadašnjih mještana sela Vratne Gore, Pajića i Ivanaka

Don Josip Papak proslavio mladu misu u Prozoru

Biti mostograditelj 

Kum don Ivan je mladomisniku poručio da svećenik mora biti onaj koji je mostograditelj te kazao: “Graditi most između zemlje i neba. Između suzne doline i doline kojom teče med i mlijeko. Biti most koji će siromaha, bogata, sretnoga i žalosnoga voditi Bogu. Biti putokaz izgubljenima. Možda čak i svećenicima, onaj mostograditelj koji će ih miriti ako su se zavadili, ako se svađaju, ako prozivaju jedni druge bez potrebe s oltara. To je stid i sramota svećeništva.”

“Đavao zna da sveti svećenici čine narod kreposnim, kreposni svećenici narod čine dobrim, dobri svećenici ni sveti ni kreposni, čine narod bezbožnim”, poručio je don Ivan mladomisniku, uz želju da ne bude dobar svećenik, nego krepostan i svet.

“Slavlje tvoje prve mise neka ti braco sreću nosi.”

Don Josipu su članovi obitelji uručili prigodne poklone za koje vjerujemo kako će ih brižno čuvati cijeloga života u spomen na njegovu mladu misu. Don Josip je tako dobio križ, Bibliju, štolu, misnicu, hostije i vino te kalež. Na samom kraju svetog misnog slavlja prisutnima se obratio i don Josip, u šali govoreći kako je cijelu noć proveo u molitvi, ne bi li današnji dan prošao uz lijepo vrijeme, a molitve su barem do kraja svete mise bile uslišene.

Don Josip Papak proslavio mladu misu u Prozoru

Prije obraćanja vjernom puku, svome bratu Josipu prigodno su recitirali njegova sestra i nećaci, a potom je mladomisnik kazao: “Zahvala ide mojim roditeljima Ivanu i Ružici, koji su me rodili i vodili na putu prema mom svećeništvu. Oni sami znaju kakav je i koliki taj put. Bez njihove pomoći i potpore ne bih još stajao ovdje pred vama. Naravno da uz moje roditelje zahvaljujem mojim sestrama Moniki i Natali, za naša zajednička odrastanja i naše zajedničke borbe. One su mi bile i jesu dokaz smisla našeg zajedništva u obitelji. Ovu misnicu koju vidite na meni i ovaj križ na njoj, dokaz su njihovog davanja. Kao i kruna na njoj koja je vrhunac moga puta, odnosno svećeništva.”

  Sestra Brigita Bošnjak iz Rame položila doživotne zavjete kao članica reda klarisa u Brestovskom kod Kiseljaka

Mladomisnik je također kazao: “Uz svoju obitelj želim zahvaliti cijeloj svojoj rodbini, koji su me svaki na svoj način pratili i podržavali prema mom cilju. Na poseban način se želim danas sjetiti svoje pokojne bake Anđe koja nažalost danas nije ovdje među nama, ali sam siguran da se raduje u nebu gledajući ono što je u svome životu željela, a posebno kroz svoje molitve zazivala. Draga bako, hvala ti na tvojim molitvama i svemu onome čemu si me odmalena učila. Neka ti se Gospodin smiluje i primi te u svoje kraljevstvo. Naravno hvala mojim djedovima i baki koji me i dalje prate svojim molitvama. (…) Ne mogu da ne zahvalim svome ujaku Darki koji je pokazao pri organiziranju moje mlade mise. Ujko hvala ti.”

Don Josip Papak proslavio mladu misu u Prozoru

Ostale fotografije pogledajte uskoro na službenoj Facebook stranici Ramskog Vjesnika FOTOGALERIJA.

PAPAK, Josip: Rođen je 3. listopada 1997. godine u Mostaru, od majke Ružice rođ. Galić i oca Ivana. Sakramente kršćanske inicijacije primio je u Gračacu. Obitelj mladomisnika živi u Prozoru, a roditeljima Ružici i Ivanu dragi je Bog osim njega podario i dvije mlađe kćeri Moniku i Natali.

Vlč. Josip je pohađao OŠ “Marko Marulić u Prozoru, a malo sjemenište i gimnaziju u Katoličkom školskom centru “Petar Barbarić” u Travniku. Nakon toga je upisao filozofsko-teološki studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, gdje je uspješno diplomirao 2021. godine i stekao akademsku titulu magistar teologije.

  GRADAC: Služena prva sveta misa na temeljima ranokršćanske crkve nakon 1500 godina

Službu lektorata i akolitata je primio u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu. Za đakona je zaređen 24. listopada 2021. godine u vrhbosanskoj prvostolnici Srca Isusova u Sarajevu.

Sveti red prezbiterata primio je 29. lipnja ove godine po rukama vrhbosanskog nadbiskupa u miru, Vinka Puljića, u sarajevskoj katedrali. Poslije ređenja, vlč. Josip je imenovan ekonomom u vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu.

Don Josip Papak proslavio mladu misu u Prozoru

Don Josip Papak proslavio mladu misu u Prozoru

Don Josip Papak proslavio mladu misu u Prozoru

Don Josip Papak proslavio mladu misu u Prozoru

Don Josip Papak proslavio mladu misu u Prozoru

Don Josip Papak proslavio mladu misu u Prozoruramski-vjesnik.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

U ponedjeljak počinje isplata mirovina

U skladu sa Zakonom o MIO/PIO, mirovine za mjesec...

FOTO | Neum: Pogledajte tko je najbolji u lovu na lignje

Drugu godinu za redom u Neumu je održano natjecanje...

Za blagdansku trpezu morat ćemo izdvojiti i 50% više novca nego prošle godine

Vremena kada smo pisali o najskromnijoj blagdanskoj košarici od...

OVNOVI DUHOVITI, BLIZANCI LIJEPI… Saznajte koliko je podznak bitan i šta vam on to određuje

Rođeni u podznaku Ovna Vaš samouvjeren nastup odmah se primjećuje,...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo