Detalji jučerašnje akcije SIPA-e: Uhićeno 13 osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su (26.09.2023. godine), po nalozima Kantonalnog suda u Tuzli i Okružnog suda u Banja Luci na području Tuzle, Kalesije, Bijeljine, Zvornika, Srebrenice i Bratunca realizirali operativne akcije „Alterego I i II“, kada su izvršeni pretresi na 15 lokacija i slobode je lišeno 13 osoba.

Osobe lišena slobode su sprovedena u prostorije SIPA radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, nakon čega su u zakonskom roku predana u dalju nadležnost postupajućih tužitelja Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske.

Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina novca, putne isprave, računari i laptopi, bjanko diplome, pečati i druga dokumentacija i predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena krivična djela.

Aktivnosti su provedene zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Organizirani kriminal“, „Krivotvorenje isprava“, „Ovjeravanje neistinitog sadržaja“, „Nedopušteno skladištenje robe“ i „Krijumčarenje“ propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine kao i krivična djela „Udruživanje radi vršenja krivičnog djela“, „Krivotvorenje isprave“, „Izdavanje i upotreba neistinitog liječničkog ili veterinarskog uvjerenja“, „Davanje mita“, „Primanje mita“, „Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“ i „Trgovina utjecajem“ propisana Krivičnim zakonikom Republike Srpske.

– Oglas –

Saradnja prilikom realizacije navedenih aktivnosti ostvarena je sa policijskim službenicima Ministarstvima unutrašnjih poslova Republike Srpske i Tuzlanskog kantona.

– Oglas –

hip.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO