CIK uputio žalbe na odluke Tužilaštva HNK
foto: ilustracija

Sarajevo/Mostar — Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine saopštila je u srijedu da je primila 13 rješenja od Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), kojim se odbacuju kao nedopuštene pritužbe CIK-a izjavljene na naredbu o neprovođenju istrage protiv članova biračkih odbora, angažiranih na biračkim mjestima na lokalnim izborima u Gradu Mostaru 2020. godine.

Iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona su naveli da ne postoje osnovi sumnje da su prijavljeni počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret, niti neko drugo krivično djelo na što Tužilaštvo pazi po službenoj dužnosti.

“Naime, Centralna izborna komisija BiH je 4. februara 2021. godine, u skladu sa članom 6.8 stav (1) Izbornog zakona BiH, a u vezi člana 228. i 230. Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona dostavila prijavu sa dokumentacijom na nadležno postupanje protiv članova pojedinih biračkih odbora u Gradu Mostaru, jer su dana 20. decembra 2020. godine na lokalnim izborima u Mostaru netačnim brojanjem glasova i neistinitim upisivanjem izbornih rezultata u Obrasce za zbirne rezultate (otvorena lista) proizveli osnovane sumnje da je ostvareno obilježje krivičnog djela iz člana 198. Izborna prevara Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine”, stoji u saopštenju CIK-a.

Centralna izborna komisija BiH navodi da je danas Federalnom tužilaštvu Federacije BiH uputila pritužbe na svih 13 rješenja Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, kojim se odbacuju kao nedopuštene pritužbe Centralne izborne komisije BiH.

  TROPIC Redovni katalog【Pupusti do 38%】NOVEMBAR 2022 super sniženje traje do 13.12.2022.

“Centralna izborna komisija BiH kontinuirano sve slučajeve neregularnosti iz svoje nadležnosti detaljno analizira, a za one slučajeve za koje se pojavi sumnja u počinjenje krivičnog djela u vezi s izbornim procesom, podnosi prijavu nadležnom tužilaštvu”, stoji u saopštenju.

(StarMo)

CIK uputio žalbe na odluke Tužilaštva HNK
starmo.ba

eKatalozi

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Hotel ”President” ugostit će najveći sportsko-zabavni spektakl regije!

Hotel ”President” u Čapljini bit će i ove godine...

VATROGASCI Potrebnije je uložiti u ljude i vozila, nego u letjelice

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije na posljednjoj sjednici usvojila je Prijedlog...

Široki na 14-0 skoru

Košarkaši Širokog su na Pecari još jednom potvrdili svoju...

Budući konjički vodoinstalateri: Majstori su sve traženiji na tržištu rada

Naći dobrog majstora, postaje sve teže. Sve ih je...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo