back to top

ČESTITKA I UPOZORENJA IZ MUP HBŽ: uporabu pirotehničkih sredstava svedite na minimum; Uključite se u akciju policije; Čuvaj legalno oružje na sigurnom!

Povodom novogodišnjih blagdana Ministarstvo unutarnjih poslova upozorava sve građane Hercegbosanske županije , da u ovoj slavljeničkoj atmosferi vode računa o svojoj sigurnosti i sigurnosti ostalih građana, da se koriste vatreno oružje i eksplozivna sredstva, a da uporaba pirotehničkih sredstava pokušaju svesti na minimum.

Isto tako upozoravamo vozače da ne konzumiraju alkohol ako će upravljati motornim vozilima, da brzinu vožnje motornih vozila prilagode uvjetima i stanju na kolniku, da obrate pozornost na pješake, osobito u užem gradskom području, da poštuju prometne propise i budu tolerantni jedni prema drugima kako bi nam novogodišnji blagdani protekli u miru i sa što manjim brojem prometnih nezgoda.

Ministarstvo unutarnjih poslova svim građanima naše županije želi sretnu i uspješnu novu 2024. godinu.

Uključite se u akciju policije za prevenciju i smanjenje posjed nelegalnog oružja na našem području

Imajući u vidu veliki broj incidenata uzrokovanih vatrenim oružjem sa tragičnim posljedicama koji su se dogodili u regiji te u Bosni Hercegovini, želimo vas izvijestiti da Uprava policije Ministarstva unutarnjih poslova Kantona 10 ulaže dodatne napore kako bi se spriječili slučajevi zloupotrebe oružja, te prevenirao i smanjio posjed nelegalnog oružja na našem području.

Ističemo da se u svezi navedenog aktivno radi na prikupljanju informacija, nakon čega će se krenuti sa poduzimanjem odgovarajućih aktivnosti kako bi se oduzelo oružje koje se nelegalno drži.

Zakon o oružju i streljivu Hercegbosanske županije (“Narodne novine Hercegbosanske županije”, broj: 6/13, 8/13, 7/18 i 6/21), obvezuje predaju oružja u nelegalnom posjedu, i to je omogućeno bez izricanja sankcije ukoliko se to učini prije poduzimanja istražnih radnji, odnosno započinjanja istrage, te početka primjene policijskih ovlasti.

Građani mogu kontaktirati nadležnu policijsku postaju pozivom na 122 kako bi dobili više informacija o dobrovoljnoj predaji.

Također, obavještavamo sve građane da mogu anonimnim putem na 122, prijaviti saznanja za osobe koje drže oružje nezakonito ili isto koriste na nedozvoljen način, ili kontaktirati Krimolovce putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505.

Građani koji žele predati oružje, isto mogu izvršiti u bilo koje vrijeme, na način da će nazvati policiju na broj 122 te će na njihovu kućnu adresu doći policijski službenici koji će takvo oružje preuzeti na siguran način.

Zapamtite: Vaša sigurnost i sigurnost vaše djece je najbitnija, stoga vas molimo da se aktivno uključite u ovu akciju kako bi izbjegli tragične posljedice. Učinite to danas, jer sutra može biti kasno.

 

“Poštuj život, a ne oružje” – Čuvaj legalno oružje na sigurnom

 

 

cuvaj_legano_oruzje.jpgKampanja “Poštuj život, ne oružje”, pokrenuta kao odgovor na povećani broj incidenata uzrokovanih vatrenim oružjem, između ostalog, upozorava i na značaj odgovornog vlasništva nad legalnim oružjem. Prema podacima Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH za 2022. godinu u posjedu građana BiH je 348.000 komada legalnog oružja.

“Odgovorno vlasništvo nad oružjem važno je prije svega, kako bi se spriječili nesretni slučajevi u kojima često stradaju djeca koja pronađu neadekvatno skladišteno oružje. Takvo oružje na pogrešnom mjestu i u pogrešnim rukama nerijetko se zlouporabi za ubistva, femicid, nasilje u obitelji, iznude i provale. Vatreno oružje nije uvijek vezano za smrtne ishode – koristi se i kao sredstvo za nanošenje psihološkog nasilja nad slabijim, emocionalne povrede, zastrašivanje, prisile i druge oblike nasilja. Stoga je kontrola malog i lakog oružja i sprečavanje zloupotrebe vatrenog oružja visoko rangirana na sigurnosnoj ljestvici u BiH”, neke su od činjenica na koje se upozorava kroz sveobuhvatnu kampanju “Poštuj život, ne oružje”.

Nesretni slučajevi mogu se spriječiti odgovornim vlasništvom oružja u legalnom posjedu. Oružje uvijek mora biti čuvano sukladno zakonskim propisima, pod nadzorom i van dohvata djece. Odgovorno vlasništvo nad oružjem podrazumijeva skladištenje legalnog vatrenog oružja na način propisan zakonom – odvojeni ormarić sa bravom i oružje odvojeno od municije, van dosega neovlaštenim osobama, a posebno djeci i maloljetnicima.

Kontrolu načina držanja legalnog oružja kroz periodične provjere obvezano je vršiti policijsko tijelo koji je izdalo odobrenje za držanje oružja. Osobe koje ne poštuju odredbe o sigurnom čuvanju oružja i streljiva, biti će kažnjene novčanim iznosom od 500,00 KM do 1.500,00 KM. (Članak 74. stavak (1) točka f) Zakona o oružju i streljivu Hercegbosanske županije, “Narodne novine Hercegbosanske županije”, broj: 6/13, 8/13, 7/18 i 6/21).

www.tomislavnews.com

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO