Centar za kulturu Mostar: Otvorena izložba “Umjetnost kao terapija”

Mostar — Sanela Čopelj i Ana Medan predstavile su se u utorak uveče u Centru za kulturu izložbom pod nazivom “Umjetnost kao terapija”. Na ovaj način se nastavlja ciklus “Trebao mi je neki novi početak” u okviru kojeg zaljubljenici u slikarstvo imaju priliku predstaviti se javnosti po prvi put, saopšteno je iz Centra za kulturu.

Govoreći o umjetnosti kao jednoj vrsti terapija dr. komunikoloških nauka Dario Terzić je spomenuo poznate slikare kao što su Van Gogh i Munch, kod kojih se bolest se očitovala i kao socio-relacijska neprilagođenost, kao nesposobnost komunikacije između pojedinca i ostatka svijeta, te je njihovo umjetničko djelovanje povratilo komunikacijsku sposobnost. Tu je Frida Kahlo, jedan od najočitijih primjera umjetnice koja se odvažila da vlastitu bol pretoči u umjetnost.

Slikanje, pisanje, klesanje, modeliranje – oslobađaju subjektivnost osobe pa se mogu koristiti za rješavanje sukoba, problema u komunikaciji, poteškoća s izražavanjem i u mnogim drugim psihološkim aspektima.

Sanela Čopelj je naglasila kako su se u njenom životu “2018. godine počele rušiti kule od karata”. Ogorčenje, ljutnju i bol koje je sakrivala od ljudi pokušala je pretočiti na platno. Do tada se nikada nije bavila crtanjem, ali je akrilnom bojom pokušavala ispoljiti i artikulisati svaku vlastitu emociju. Bez neke unaprijed zacrtane ideje i nekih velikih motiva, Sanela je svoju bol prenosila na platno.

Ani Medan je crtanje,povremeni hobi još od malih nogu. Nakon iznenadne majčine smrti, slikarstvo za nju postaje jedna vrsta terapije, način da se realizuju neke neostavrene želje, ispune neki snovi iz ranog djetinjstva. Od tehnika koristi kombinovano ugalj, akril i akvarel, a tu su i suhi pasteli.

  dm donira 49.331 KM narodnim kuhinjama širom BiH

Centar za kulturu Mostar: Otvorena izložba “Umjetnost kao terapija”(StarMo)

starmo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo