Bosnalijek obara vlastite rekorde poslovanja

Najveća domaća farmaceutska kompanija Bosnalijek d.d., u prvih devet mjeseci 2022. godine, ostvarila je ukupan prihod u iznosu od 120,5 miliona KM i time ostvarila rast prihoda za 33,4 miliona KM ili 38 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Neto prihod od prodaje ostvaren je u iznosu od 96,8 miliona KM, što je 31 posto više u odnosu na 74 miliona KM ostvarenog prihoda u istom periodu 2021. godine. Ostvareni su i finansijski prihodi u iznosu od 23,2 miliona KM, koji se odnose na pozitivne kursne razlike, prihode po osnovu kamata i ostale finansijske prihode u iznosu od 8 hiljada KM.

Prodajom na inostranim tržištima ostvareno je 61,2 miliona KM ili 63 posto ukupnog prihoda od prodaje, dok je prodajom na tržištu Bosne i Hercegovine ostvareno 35,5 miliona KM ili 37 posto ukupnog prihoda od prodaje.

Ostvarena EBITDA, u periodu prvih devet mjeseci 2022. godine, iznosila je 36,8 miliona KM i veća je za 20,9 miliona KM od EBITDA-e ostvarene u prvih devet mjeseci 2021. godine.

U istom periodu 2022. godine, dobit prije poreza iznosila je 24,8 miliona KM te je veća za 22,3 miliona KM u odnosu na ostvarenu dobit prije poreza u istom periodu prethodne godine.

Generalni direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović naglašava kako su rekordni poslovni rezultati kompanije ostvareni unatoč velikim poremećajima na globalnom tržištu, zahvaljujući prije svega adekvatnom prilagođavanju poslovnih procesa te ogromnom trudu svih radnika Bosnalijeka.

  Stanje šuma u FBiH – U deset godina realizacija pošumljavanja oko 60 posto, sječe šuma 95 posto

Posebno nas raduje što smo, u vrijeme velike svjetske krize te brojnih izazova sa kojima smo se suočavali tokom cijele godine, uspjeli ne samo očuvati naše dostignute pozicije već i povećati tržišno učešće i prihode, kako na stranim tržištima, tako i na tržištu Bosne i Hercegovine. Svakako nije bilo jednostavno, ali smo po ko zna koji put dokazali da je naša strogo kontrolisana i fokusirana strategija poslovanja ispravna te da smo sposobni odgovoriti svim izazovima.

Danas smo globalna kompanija koja uspješno posluje na 28 tržišta na četiri kontinenta te nastavljamo svoj uspješan razvojni put i u narednom periodu”, poručio je Uzunović.   

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Široki na izletu kod Mladosti

U subotu su odigrane tri utakmice 13. kola Košarkaškog...

FOTO | Neum i zaleđe 2012: Okovani snijegom i ledom, bez struje, signala i hrane

Snijeg koji je  zameo Bosnu i Hercegovinu u veljači...

Dnevni horoskop za 01.02.2023.

Ovan Ne prihvatajte obaveze za koje ste prilično sigurni da...

Dodik neće podržati ukidanje akciza na gorivo: “Bez visokih poreza nema bogate države”

Nakon sastanka predsjednika RS-a i SNSD-a Milorada Dodika i...

Usluge banke, leasinga i osiguranja na jednom mjestu

Pod sloganom „Da skratimo priču“ Sparkasse Bank, Sparkasse Leasing,...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo