back to top

BIH NA EURU: „Idemo na put pune samopouzdanja“

Najbolje odbojkašice Bosne i Hercegovine su u Zenici okončale pripreme za Europsko prvenstvo koje se od 15. kolovoza do 3. rujna 2023. održava u četiri države: Belgiji, Estoniji, Njemačkoj i Italiji.

Izabranice Stevana Ljubičića su jučer otputovale u Estoniju gdje će igrati dvije prijateljske utakmice uoči odlaska na smotru najboljih. BiH će u skupini sa domaćinom Italijom, igrati još sa Rumunjskom, Bugarskom, Švicarskom i Hrvatskom.

 – Najbitnije je da bez zdravstvenih problema dočekujemo ove utakmice. U Estoniji ćemo vidjeti što smo uradili. Zasluga za sve ove rezultate u proteklim godinama prvenstveno pripada ovim djevojkama. One su svake godine tu i predstavljaju svoju državu na najbolji mogući način. Njihova motivacija je inat i upornost i to je jedini način na koji one ostvaruju rezultate, kazao je izbornik Stevan Ljubičić.

BIH NA EURU: „Idemo na put pune samopouzdanja“

On je na konferenciji za novinare u Zenici naglasio da je najbitnije da su sve igračice u dobrom zdravstvenom stanju, te da su mnogi u BiH zaboravili kako je ova selekcija započela svoj put k plasmanu na drugo uzastopno Europsko prvenstvo. Dodao je da se njegova najveća nadanje ne odnose na EP, već na situaciju u BiH kad je u pitanju financiranje nacionalnih timova i vrhunskog sporta.

 – Nadam se da ćemo dočekati da kad završimo jednu reprezentativnu akciju možemo odmah započeti s drugom, a ne da sve čekamo do zadnjeg trenutka. Priželjkujem da se u BiH više pažnje posveti razvoju sportaša. Mi se svake godine hvalimo napretkom reprezentacije na CEV listama, ali plašim se da se Savez organizacijski vratio čak dva koraka unazad. Priželjkujem uređen sistem u kojem će svako znati što mu je posao, zaključio je Ljubičić.

Reprezentativka Ajla Paradžik ističe da je atmosfera u ekipi na visokom nivou, kao i trenažni proces, jer su bh. odbojkašice u Zenici imale zadovoljavajuće uvjete za rad.

– Idemo na put pune samopouzdanja. U Estoniji ćemo vidjeti koliko dobro smo radile, a zatim moramo dati sve od sebe na EP-u kako bi ostvarile novi dobar uspjeh za bh. odbojku, navela je Paradžik.

Radišković: Dobri uvjeti izostaju

Kapetan Anđelka Radišković pozvala je sve navijače BiH koji su u mogućnosti da dođu u Italiju i bodre bh. tim. Osvrnula se kratko na uvjete koje ova selekcija ima za rad, te istaknula da adekvatna podrška zaista izostaje.

 – Mogu samo da kažem da ono što mi smatramo da je adekvatno, mi to nemamo, počev od opreme pa do bitnijih stvari. Mi godinama apeliramo na ljude koji mogu da nam pomognu, a neće to da urade. Svaka odbojkašica koja gleda na uvjete i novac nikad ne bi zaigrala za ovu reprezentaciju, objasnila je.

Bošković: Ne idemo se samo pojaviti

Reprezentativka Dajana Bošković napominje da grupa u kojoj će BiH nastupiti nije laka, ali s nekim protivnicama bh. selekcija je upoznata od ranije.

– Vjerujem da možemo ostvariti bolji rezultat nego na prošlom EP-u. Daćemo svoj maksimum. EP za nas nije samo nastup. Ne idemo da se samo pojavimo, već se idemo natjecati da ostvarimo bolji rezultat od onog od prije dvije godine u Beogradu. Idemo sa visokim ciljevima. Nikoga ne smijemo podcijeniti, u svaki meč moramo ući maksimalno spremne, podvukla je Bošković. J.S.

BIH NA EURU: „Idemo na put pune samopouzdanja“

The post BIH NA EURU: „Idemo na put pune samopouzdanja“ appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

javno.ba

eKatalozi

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO