back to top

AJDIN PENAVA: Odabrao sam mirnu sredinu za puni fokus na košarku

Bosanskohercegovački Košarkaški reprezentativac, Ajdin Penava, je prošlog tjedna napustio Slaviju iz Istočnog Sarajeva i do kraja sezone potpisao za poljskog prvoligaša Spojnia Stargard.

Slavija je ljetos bila izbor Penave u jednom tranzit periodu, a on je za klub odigrao osam utakmica u kojima je imao prosjek od 17 poena i 10 skokova. Sve vrijeme je bio u kontaktu s drugim klubovima jer je imao otvoreni ugovor s bh. prvoligašem.

Na kraju je odluka pala na klub u Stargardu, manjem gradu na sjeverozapadu Poljske, u blizini Šćećina. Potpisao je ugovor do kraja sezone.

 – To je Košarkaški grad koji ima punu dvoranu i odličnu atmosferu, mislim da je mirna i dobra sredina za puni fokus na košarku i teren, govori Ajdin Penava i dodaje o svojoj odluci pred novu godinu:

 – Dolazile su mi stalno ponude dok sam bio u Slaviji, ali nisam osjetio da su ono što tražim. Kad je iskočila ova opcija, morao sam dobro razmisliti nekoliko dana, jer sve što sam tražio je bilo tu. Odlučio sam da je to pravi korak za mene.

U Slaviji mu je išlo odlično, a formu s klupskih igara je prenio i na reprezentativne utakmice protiv Mađarske i Francuske.

 – Kad sam otišao pozdraviti se sa suigračima, rekao sam da mi je bilo prelijepo u periodu koji sam tamo proveo, Košarkaški i van terena. To je zdrava sredina, uživao sam i zato je bilo donekle teškoj jer sam se osjećao kao kući. Tako da i dalje pratim i navijam za njih. Odmah po okončanju prve utakmice u Poljskoj sam provjerio kako je Slavija igrala s Promom, priča Ajdin.

A on je imao uspješan debi za Spojnia Stargard 30. prosinca. Njegova ekipa je pobijedila Rawlplug Sokol sa 96:63, a Penava je postigao 11 poena, 8 skokova i 3 asistencije.

 – Bilo je super za prvu utakmicu, pogotovo jer sam došao dva dana prije i imao dva treninga s ekipom da pohvatam akcije. Želim to sad nadograđivati, a za prvi susret s poljskom košarkom je bilo super, ističe Penava.

Natjecanje cijeni sličnim prvenstvu Belgije gdje je između 2020. i 2022. godine nastupao za Belfius.

 – To je otprilike slično kao belgijska liga, a upravo s Belfiusom smo igrali u Europi protiv Anwila i Ostrowa, tako da sam donekle imao osjećaj gdje dolazim. Ova liga je možda i malo kvalitetnija od belgijske. Mi se trenutno borimo za doigravanje, a nakon toga želimo vidjeti dokle možemo otići, zaključio je Ajdin Penava.

Reprezentativna forma

Penava će tako do posljednjeg kvalifikacijskog prozora u borbi našeg reprezentativnog tima za plasman na Svjetsko prvenstvo formu juriti kroz poljsko prvenstvo.

 – Kao što je Slavija imala ulogu do posljednjeg prozora, tako očekujem da će pomoći i ovaj angažman. Ritam koji uhvatim će se prenijeti na reprezentativni prozor, a nadam se da ću sljedeći period što bolje iskoristiti i stići u što boljoj formi, izjavio je Penava.

Zmajevi 23. veljače igraju protiv Crne Gore kući, a tri dana kasnije s Mađarskom u gostima.

Piše: Ersan Bijedić

desk@dnevni-list.ba

The post AJDIN PENAVA: Odabrao sam mirnu sredinu za puni fokus na košarku appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

javno.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO