back to top

Aarhus Centar u BiH u sljedećoj godini nastavlja aktivno podržavati ukidanje koncesije za izgradnju mHE na rijeci Volujak

Rijeka Volujak, poznata i kao Volujčića, očaravajuća je prirodna oaza smještena u istočnim predjelima općine Prozor/Rama. Njeni izvori, prošarani ispod Gorače i Divan-planine, stvaraju tok dug gotovo 19 kilometara i grade kanjon koji je ponegdje dubok i preko 600 metara.

Ova rijeka obiluje čistom vodom i predstavlja dom potočnoj pastrmki i bjelonogom raku, rijetkoj i ugroženoj vrsti koja se nalazi na IUCN-ovoj crvenoj listi.

Zato priča o Volujku nije samo lokalna, već globalna tema zaštite prirodnih resursa

Izgradnja mini hidroelektrana na ovom području predstavlja ozbiljan ekološki izazov, posebno zbog njenog statusa kao jedne od najčistijih rijeka u ramskom kraju. Stoga, zaštita rijeke Volujak postaje ključna za očuvanje prirodnog balansa i biološke raznolikosti.

U svjetlu ovih događaja, Aarhus centar u BiH je aktivno pratio situaciju, podržavajući napore Udruge građana HEREDITAS i zajednice u borbi za očuvanje Volujaka. Tokom 2023. godine, Aarhus je stavio naglasak na potrebu zaštite ovog prirodnog dragulja.

Istakli smo zahtjev upućen Aarhus centru od strane Udruge građana HEREDITAS za besplatnu pravnu pomoć kada je u pitanju borba za oduzimanje koncesije za izgradnju mHE na rijeci Volujak.

aarhus centar u bih u sljedećoj godini nastavlja aktivno podržavati ukidanje koncesije za izgradnju mhe na rijeci volujak

Predsjednik Udruženja Antun Kovčalija je podcrtao važnost suradnje nevladinog sektora i građana

„Zahvalan sam Aarhus centru na ukazanoj pomoći i volji za saradnju u borbi protiv po opće dobro štetnih projekata. Postojanje takvih organizacija u BiH svakako je nužno te ohrabruje građane koji se često nađu sami pred izrazito moćnim raznim investitorima i poduzetnicima koji poznaju samo zakon vlastitog probitka i interesa.“

Nadalje, obavili smo i razgovor sa pomoćnikom načelnika Općine Prozor-Rama, Josipom Juričićem. Juričić je objasnio stav Općine te naglasio važnost uključivanja lokalnog stanovništva u procese odlučivanja, pogotovo kada su u pitanju okolišne dozvole.

„Mi ćemo se pri razgovorima s ministricom, i oko koncesija, držati naših načela, posebno o potrebi uvažavanja stavova lokalnog stanovništva, na čemu ćemo izričito inzistirati“, izjavio je Juričić.

aarhus centar u bih u sljedećoj godini nastavlja aktivno podržavati ukidanje koncesije za izgradnju mhe na rijeci volujak

Objavili smo i informaciju o ponovljenom upravnom postupku izdavanja okolišne dozvole za mini hidroelektranu Volujak, koji je pokrenulo Federalno ministarstvo okoliša i turizma, a nakon poništenja prethodne dozvole od strane suda. Na naše pitanje hoće li se nevladin sektor adekvatno pozvati na učešće u postupku, iz FMOIT-a smo dobili odgovor da „sudjelovanje javnosti u odlukama definirano je članom 36. Zakona o zaštiti okoliša i ovo ministarstvo primjenjuje sve zakonske odredbe kada je u pitanju zainteresirana javnost“.

Saopćenje je rađeno u okviru projekta Prekini lanac korupcije: “Zaštitimo rijeke!” koji je dio šireg programa “Podrška građanima u borbi protiv korupcije” implementiranog od strane CCI uz financijsku podršku USAID”. Sadržaj saopćenja je isključiva odgovornost Resursnog Aarhus centra i ne mora nužno održavati stavove USAID-a ili Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga!ramski-vjesnik.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO