back to top

68. Dani Berbe grožđa završeni prigodnim programom na Broćanskom trgu

Na Broćanskom trgu u Čitluku sinoć su završeni 68. Dani berbe grožđa. Tradicionalna turističko-kulturno-gospodarska manifestacija trajala je tri dana, a nakon raznovrsnog programa manifestacija je završena svečanim mimohodom te programom na trgu, gdje su broćanski vinari posjetitelje dočekali sa svojim odabranim vinima i gdje su nastupila kulturno-umjetnička društva, pjevačke skupine i na samom kraju programa popularni glazbenik Mladen Grdović.

Predvođeni amblemom manifestacije, orkestrom iz Trebižeta, mažoretkinjama općine Čitluk, domaćini, brojni uzvanici i sudionici programa u mimohodu su se sinoć uputili od Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića do Broćanskog trga. Po dolasku na trg dobrodošlicu svim nazočnima poželio je Marin Radišić, načelnik općine Čitluk.

U uvodnom dijelu svog obraćanja načelnik Radišić podsjetio je na program 68. Dana berbe grožđa koji je prethodio završnoj večeri i naglasio kako su bogati i raznolik program glavna obilježja manifestacije koja slavi mukotrpan rad vinogradara i vinara.

Za razliku od prošle godine koja je po količini i kvaliteti za naše vinare i vinogradare bila odlična ova godina za veliki broj naših vinogradara bila je jedna od najzahtjevnijih i najtežih. Nestabilne vremenske prilike i natprosječne padaline u proljeće i počekom ljeta stvorili su uvjete za razvoj plamenjače u vinogradima tako da će ove godine urod biti značajno manji nego prošle godine, a nažalost, jedan broj naših vinogradara neće imati nikakvog uroda. Vjerujemo da će naši vinogradari svojim vinogradima posvetiti još veću pozornost i da će se loza oporaviti i dati puni urod već sljedeće godine. Prije dvadesetak dana usvojen je dugo najavljivani Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH. Ovim zakonom utvrđuju se principi organiziranja tržišta vina i preciziraju odredbe o proizvodnji grožđa i vina. Vinari su dugo isticali da je potrebno urediti ovo područje kako bi bili konkurentni na svjetskom tržištu – kazao je načelnik općine Čitluk Marin Radišić i uz zahvalu pokroviteljima i sponzorima istaknuo kako je suradnja Općine Čitluk sa višim razinama vlasti odlična.

Uistinu, sinoćnjem završnom programu nazočili su dužnosnici iz izvršne i zakonodavne vlasti sa svih razina u BiH, predstavnici Republike Hrvatske, ali i uzvanici iz svih sfera javnog života. Visoko izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora BiH predvodili su dr. Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i gospođa Borjana Krišto, a predsjedateljici Vijeća ministara BiH pripala je čast da otvori 68. Dane berbe grožđa.

Na današnjoj svečanosti imat ćemo priliku da nam se predstave brojna kulturno-umjetnička društva, klape kao i pojedinci, a napose ono zbog čega smo se okupili, gdje će hercegovački vinari imati priliku predstaviti nam vrhunska, kvalitetna, hercegovačka vina te nam ponuditi i gastronomske specijalitete ovoga kraja. Kada govorimo o našim vinima i vinarima, spomenula bih svakako i usvajanje novog Zakona o organizaciji tržišta vina u BiH kojim se između ostalog osigurava bolja konkurentnost i bolji pristup proizvođačima vina iz Bosne i Hercegovine europskim i svjetskim tržištima – istaknula je Borjana Krišto, predsjedateljica Vijeća ministara BiH i uz čestitke organizatorima manifestaciju proglasila otvorenom.

Kulturno-umjetnička društva i pjevačke skupine iz BiH sinoć su na Broćanskom trgu priredile lijep ugođaj, a posjetitelji završnog dijela manifestacije mogli su uživati u odličnim hercegovačkim vinima i gastronomskim specijalitetima. Zabava i ugodno druženje dosegnuli su vrhunac na nastupu Mladena Grdovića, koji svojim nastupom razveselio sve nazočne.

 

The post 68. Dani Berbe grožđa završeni prigodnim programom na Broćanskom trgu appeared first on Općina Čitluk.

citluk.ba

eKatalozi

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO