back to top

31.obljetnica/ Komemoracija na Kruševu

Trideset prva obljetnica tragičnog stradanja devetorice pripadnika HOS-a na čelu sa zapovjednikom, generalom Blažom Kraljevićem, započela je svetom Misom zadušnicom u župnoj crkvi na Kruševu koju je slavio don Marko Šutalo, župnik u Kruševu u suslavlju s don Draženom Radmanom, župnikom iz Velikog Prologa.

Poslije svete Mise na spomen-obilježju kod škole u Kruševu položeni su vijence i zapaljene svijeće za sve poginule Kruševljane u Prvom i Drugom svjetskom ratu, te sve poginule u Domovinskom ratu, kako one iz Kruševa tako i one koji su poginuli na prostoru Župe među kojima su i petorica Ljubušaka koji su stradali na Krivodolu 1992.godine.

Središnji dio komemoracije bio je kod spomen-obilježja na mjestu pogibije devetorice pripadnika HOS-a. Nakon što je Stanko Primorac – Ćane u ime organizatora pozdravio sve nazočne i upoznao ih s protokolom uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća.

Prvi su vijence i svijeće položili članovi obitelji poginulih i pobijenih HOS-ovaca, a stigli su članovi obitelji pokojnog generala Blaža Kraljevića. U mnoštvu onih koji su sa vijencima došli na Kruševo bili su i pripadnici IX boje HOS-a „Rafael vitez Boban“, pripadnici stožera HOS-a Bosne srebrne iz Kaknja, potom dragovoljci HOS-a iz Ljubuškog, Čapljine, Mostara, Splita, Omiša, Tribunja…

Komemoraciji su nazočili i predstavnici vlasti ŽZH-e, HNŽ-e, Grada Ljubuškog s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata, gradonačelnik Vedran Markotić i predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić, Grada Čapljine, Mostara, Udruge dragovoljaca HVO-a grada Mostara…

Također, vijence su položili general HVO-a Živko Budimir, načelnik Glavnog stožera HOS-a, predsjednik HSP-a BiH Ivan Tokić, dopredsjednik i predsjednik HSP HB-e Zrinko Čuvalo. Službeni dio završio je blagoslovom spomen-obilježja i svih nazočnih koji je zazvao don Marko Šutalo, kruševski župnik.

Mile Kraljević

Objava 31.obljetnica/ Komemoracija na Kruševu pojavila se prvi puta na Radio Ljubuški.

radioljubuski.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO