10FGBIH: Odigrana posljednja predstava “Tri dana ili uspon i pad gospodina B.”

Večeras je gostovanjem Bosanskog narodnog pozorišta Zenica odigrana i posljednja predstava „ Tri dana ili uspon i pad gospodina B.“ na ovogodišnjem 10.festivalu glumca BiH u Konjicu. Predstava je nastala prema romanu „Tri dana“, autora Romana Sikore, za koju režiju potpisuje Tanja Miletić-Oručević. Radnja predstave smještena je u Prag i nastala je prema istinitom događaju, a govori o gospodinu B. koji od uspješnog bankara postaje beskućnik i na kraju, nako što je tri dana ležao na ulici, umire sam, bez da je iko od prolaznika pokušao da mu pomogne. Glavnog lika, gopsodina B., igra Nusmir Muharemović, i kako je kazao za radiokonjic.ba, ovo je priča o svima nama.

„Tri dana“ je, ustvari, predstva o čovjeku koji je živio kapitalizam i kojeg je isti taj kapitalizao pojeo. Međutim, on dolazi među prosjake, gdje ponovo budi u sebi kapitalizam i rađa kapitalizam u svima njima. Ovo je priča o jednom konzumerističkom društvu koji svi mi živimo i koji nas iz dana u dan jede, jer kupujemo i želimo sve ono što nije sreća. Priča je ispričana na jedan duhovit način, što je publici prijemčljivije, jer kada ovako slušamo, zvuči jako teška, međutim, ispričana je na duhovit i šarmantan način“-rekao je Muharemović.

10FGBIH: Odigrana posljednja predstava “Tri dana ili uspon i pad gospodina B.”

Bosansko narodno pozorište Zenica redovno učestvuje na Festivalu glumca BiH i svaki put publika odlično prihvati njihova pozorišna ostvarenja, kazao je glumac Adem Smailhodžić, koji u predsatvi „Tri dana ili uspon i pad gospodina B.“, igra nekoliko uloga.

„Zaista, sretni smo što redovno dolazimo u Konjic i na Festival glumca, koji slavi glumačku profesiju. Kada je u pitanju predstava koju smo ovog puta odigrali u Konjicu, moram kazati da je nastala po istinitom događaju, odnosno da je čovjek tri dana ležao u Pragu i da mu niko nije htio pomoći i kada to znate, cijela priča je još potresnija. To jeste crni humor, ali je sigurno potresno saznanje u kakvom to svijetu mi živimo. Ono što mi možemo jeste da ukažemo na sve te probleme i nadam se da uspijevamo kroz ovu predstavu, jer vidio sam da je i publika prihvatila ovu predstavu onako kako smo i priželjkivali i zbog toga smo sretni“-naveo je Smailhodžić.

Konjičku publiku voli i glumac Zlatan Školjić. Na Festivalu glumca BiH je gostovao nekoliko puta i uvijek se raduje dolasku. Govoreći o predsatvi, Školjić je kazao da istu svako doživljava na svoj način.

10fgbih: odigrana posljednja predstava "tri dana ili uspon i pad gospodina b."
10FGBIH: Odigrana posljednja predstava “Tri dana ili uspon i pad gospodina B.”

„Pisac Roman Sikora je zanimljiv baš po tome što uspijeva da sve okrene na neki crni humor, a da opet priča o problemima. Najteže je napraviti komediju u kojoj se ljudi smiju sami sebi i to je nekako najkvalitetnija komedija, po mom skromnom mišljenju“-istaknuo je Školjić.

Završnica 10.festivala glumca BiH i dodjela nagrada za najboljeg glumca i glumicu na ovogdišnjem festivalu biće održana  u četvrtak, 15.juna 2023.godine. Nakon toga biće održan OFF muzički program odnosno koncert Zanina Berbića i Adisa Sirbubalo.

radiokonjic.ba

08.06.2023.

[email protected]

fotografije: Vehid Šišić

radiokonjic.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO