back to top

Mimoza- princeza cvijeća u Neumu dobila svoju ulicu

Mimoza (lat. Acacia dealbata) grmolika je biljka iz porodice Fabaceae, a podrijetlom je iz Australije. U Europu su je donijeli pomorci krajem 18. stoljeća. Iako je kod nas ustaljen naziv mimoza, riječ je o samo jednoj od vrsta roda Acacia koji obuhvaća više od 1.000 vrsta listopadnog i zimzelenog grmlja i stablašica, saznajemo od Vrtlarica.hr.

U Neumu je mimoza dobila posebnu počast, pa je tako jedna od ulica uz more nazvana upravo prema ovome prekrasnom cvijetu, ulica Mimoza.

Iako je sad puno manje mimoza nego prije u ovoj ulici, nerijetko se može vidjeti kako je šetači fotografiraju, ali i beru i nose bukete ove ljepotice svojim kućama.

Biljka živi 30 – 40 godina, a može narasti i do 30 m. Prepoznatljiva je po lijepim, izrazito žutim cvjetićima koji su skupljeni u glavičaste metlice, odnosno grozdove u obliku kuglica. Na sivobijelim ili sivosrebrnim granama s bodljama nalaze se i dvostruko perasti listovi sivozelene boje. Deblo je uglavnom kratko, ima glatku koru i gustu široku krošnju.

Zanimljivosti

Dok se ruža naziva kraljicom, za mimozu se kaže da je princeza cvijeća. Mimoza je godinama neslužbeno bila australski nacionalni cvijet. Riječ je osjetljivom cvijetu pa se i osjetljivi ljudi često znaju nazivati mimozama.

Mimoza simbolizira ljubav, poštovanje, iskrenost, ohrabrenje i sigurnost. Njeni zlatnožuti cvjetovi u kršćanstvu simboliziraju vječni život, tj. svjetlo prema kojem odlazi uskrsla duša. Smatra se i simbolom Kristovih muka jer je prema jednoj legendi kruna koju je on nosio na križnom putu bila ispletena od grančica mimoze.

mimoza- princeza cvijeća u neumu dobila svoju ulicu

Biljka ima opojan miris i često se koristi u industriji parfema. Iz grma mimoze proizvodi se eterično ulje koje umiruje i opušta. Jedna kozmetička tvrtka zaštitila je ekstrakt sjemenki mimoza jer je dokazano da potiče sintezu kolagena pa kreme koje sadrže ovaj ekstrakt utječu na čvrstoću i elastičnost kože te zaglađivanje bora.

Od mimoze se dobivaju i boje, gelovi i vosak koji se koristi u kozmetici. Osim toga, idealna je dekoracija za domove. Od grana mimoze mogu se isplesti vijenci za vrata, grane lijepo izgledaju i same u vazi ili kao dio šarenog proljetnog buketa.

Kako bi u vazi što duže ostale lijepe, prije nego se grančice stave u vodu potrebno je ukloniti sve oštećene listove sa stabljike, a zatim isprati grančicu pod mlazom vode. Dobro je u vodu u vazi dodati nekoliko kapi limuna.

Brojni pjesnici su u svojim radovima pisali o mimozi, uglavnom je uspoređujući sa ženama. Osim pjesnicima, bila je inspiracija i brojnim slikarima i skladateljima.

U Herceg Novom se od 1967. godine tradicionalno održava Festival mimoze. Festival mimoze svake se godine održava i u Francuskoj, od 18. do 27. veljače.

Ova biljka se na Tajlandu koristi kao sastojak u juhama i omletima, a posebna poslastica je med od mimoze. Jedan je od rijetkih koji ne kristalizira, a odlikuje se delikatnom teksturom i blagom cvjetnom aromom.

Objava Mimoza- princeza cvijeća u Neumu dobila svoju ulicu pojavila se prvi puta na Neum.online.

neum.online

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO