back to top

Vlada FBiH dala suglasnost za usklađivanje općeg boda za mirovine

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike donijela odluku kojom se daje suglasnost za usklađivanje vrijednosti općeg boda za 2024. godinu.

U skladu s članom 78. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, u postotku od 13,6 posto te iznosi 20,74 KM.

Ova odluka stupa na snagu idućeg dana od dana objave u Službenim novinama Federacije BiH.

U objašnjenju predlagač je u razlozima za donošenje odluke naveo da je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike zaprimilo akt Federalnog zavoda MIO, kojim se traži suglasnost za usklađivanje vrijednosti općeg boda za 2024. godinu za 13,6 posto.

Naime, Federalni zavod za statistiku je objavio podatak prema kojem je postotak porasta prosječne bruto plaće u FBiH u 2023. godini u odnosu na 2022. godinu 13,6 posto.

Također, Federalani zavod za MIO je Federalnom ministarstvu dostavio procjenu obračuna vrijednosti općeg boda, u skladu sa zaključkom Vlade Federacije BiH.

U obrazloženju se podsjeća da je članom 78. Zakona o MIO propisano da se vrijednost općeg boda iz člana 47. ovog zakona usklađuje 15. travnja svake godine, prema postotku porasta prosječne bruto plaće u Federaciji u prethodnoj godini.

Da vrijednost općeg boda uz suglasnost Vlade Federacije BiH, utvrđuje i objavljuje nositelj osiguranja u Službenim novinama Federacije BiH te je bilo potrebno da Vlada da suglasnost za usklađivanje vrijednosti općeg boda za ovu godinu u postotku od 13,6 posto.

Objava Vlada FBiH dala suglasnost za usklađivanje općeg boda za mirovine pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO