back to top

Otvorene prijave: Pravo na 1000 KM podrške za svako dijete rođeno u 2024. u FBiH

Prijave za jednokratnu podršku porodiljama za novorođenu djecu u Federaciji BiH za 2024. godinu su sada otvorene, pri čemu svako dijete rođeno u 2024. godini ima pravo na podršku od 1000 KM.

Danas je u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu održana konferencija za medije na kojoj je najavljeno otvaranje za prijave aplikacije E-Porodilja. Ova aplikacija omogućava majkama koje su već rodile ili će roditi u 2024. godini da podnesu zahtjev za podršku od 1000 KM za novorođenu djecu u Federaciji BiH, što predstavlja podršku iz oblasti nataliteta koja je prvi put osigurana na federalnom nivou.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić naglasio je važnost ove aplikacije za obitelji u BiH, podržavajući inicijative koje olakšavaju život građanima.

On je istakao da se ovom jednokratnom podrškom želi olakšati roditeljima prvi dani roditeljstva i pomoći im u pripremi za nove izazove.

“Suočeni s izazovima demografske politike i niskom stopom nataliteta, Vlada Federacije BiH je odlučila uvrstiti ovaj program u svoj budžet kao konkretan znak podrške obiteljima s djecom. Nadam se da će građani, majke i roditelji prepoznati našu opredijeljenost za stvaranje boljih uslova za život i podrške obiteljima”, rekao je Nikšić.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić saopćio je da je aplikacija od danas otvorena za prijave, te da sve majke novorođene djece u Federaciji BiH mogu podnijeti zahtjev za jednokratnu podršku od 1000 KM.

“E-Porodilja je inovativna i potpuno elektronska usluga koja omogućava jednostavnu i brzu prijavu iz udobnosti doma, bez potrebe za papirologijom. Naš cilj je olakšati proces prijave za majke eliminacijom papirologije i provjerom putem službenih kanala”, istakao je Delić.

Ova elektronska usluga omogućena je uz podršku IDDEEA, koja je omogućila automatsku provjeru podataka iz prijave.

“Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) potpisala je sporazum o razmjeni podataka s Federalnim ministarstvom, omogućavajući elektronsku razmjenu podataka i automatiziranje procedura ministarstva. Ovo je još jedan uspješan projekt IDDEEA-e koji olakšava građanima BiH”, rekao je direktor Almir Badnjević.

Šefica UNDP programa u BiH, Narine Sahakyan, istakla je da je digitalna transformacija u javnom sektoru važan prioritet UNDP-a u Bosni i Hercegovini.

“Suradnja s Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike započela je kroz podršku procesu raspodjele subvencija za energetski ugrožena domaćinstva. Ova suradnja dovela je do potpune digitalizacije usluga, kao što je sistem ‘e-Porodilja’, proces prijave za novčanu podršku novorođenčadi u Federaciji BiH”, istakla je Sahakyan.

Aplikacija E-Porodilja rezultat je posvećenosti Vlade Federacije BiH i resornog ministarstva jačanju obitelji kao temelja društva.

“Naš prioritet je pružiti podršku obiteljima kroz dugoročna, sistemska rješenja”, zaključio je Delić, pozivajući majke novorođene djece da se prijave i ostvare jednokratnu podršku za svako novorođeno dijete u ovoj godini.

Prijavu na aplikaciju ePorodilja možete izvršiti putem linka: https://eporodilje.fmrsp.gov.ba/#/portal/pocetna.

Izvor: ( relax-portal.info / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO