back to top

VIDEO: Sastanak neumskih maslinara o budućnosti maslinarstva i uljarstva u Hercegovini

Članovi Hercegovačke udruge uljara i maslinara su jučer održali sastanak na Federalnom agromediteranskom zavodu kako bi razgovarali o važnosti poštivanja zakonitosti ekološke proizvodnje za osiguranje kvalitete maslinovog ulja. Više detalja možete pročitati na RTV HB.

Tema sastanka bila je obezbjeđivanje valjane potvrde za kvalitetu traženog hercegovačkog ulja kroz ekološku proizvodnju. Proizvođači su istakli da kvalitetno maslinovo ulje nema problema s plasmanom, što se potvrdilo i na sastanku. Maslinari iz Neuma su također prisustvovali s obzirom na uspješnost i kvalitetu maslinovog ulja iz njihovog kraja.

Hercegovačka udruga maslinara ima pedesetak članova i pokriva područje od Trebinja do Mostara. Cilj udruge je zaštiti ekstra djevičansko ulje na više nivoa. Trenutno postoji oko 150 hiljada stabala maslina, s tendencijom rasta. Nastojanja su usmjerena ka pronalasku sorte koja će dati najbolje rezultate, možda čak i autohtone.

Sistem kontrole za oznaku izvornosti uključuje nadzor nad maslinikom, berbom, preradom, skladištenjem i kompletnim procesom. Čini se da postoji veliki interes za unapređenje maslinarstva i uljarstva u Hercegovini, što se jasno vidi iz ovakvih sastanaka.

Objava VIDEO: Neumski maslinari na sastanku o budućnosti maslinarstva i uljarstva u Hercegovini pojavila se prvi puta na Neum.online.

Izvor: ( neum.online / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO