back to top

Ugroženi milijuni ljudi, temperatura pada 25 °C ispod prosjeka: Jedan od najjačih ledenih valova donijet će i -40 °C

Nakon vrlo ugodnog vremena, s temperaturama do 2 do 3°C, ali uz čest snijeg, Moskva i europski dio Rusije na udaru su polarnog zahlađenja koje stiže sa sjevera i iz polarnih krajeva.

Temperatura se u Moskvi tijekom noći spustila do -22°C. Na sjeveru Rusije zabilježeno je i ispod -30°C. Drastičan pad temperature zraka nastavit će se i sljedećih dana.

Najhladnije će biti sredinom tjedna, kada će u Moskvi biti nevjerojatnih -33°C, a danju do -25°C. S obzirom na to da je prosječna minimalna jutarnja temperatura za siječanj -8°C, a maksimalna dnevna -4°C, jasno je da će temperature u narednim danima biti 20-25 stupnjeva niže od prosjeka.

Sjevernije od Moskve bit će još hladnije, s temperaturama do -40°C ujutro, a danju temperature neće prelazile -30°C.

Ovaj polarni udar bit će jedan od najjačih ikada zabilježenih u europskom dijelu Rusije, dok su u azijskom dijelu Rusije i u Sibiru zimi redovita pojava temperature od -40 do -30°C, a u regiji Jakutsk i -50, -60°C.

Ledeni val će u idućim danima biti vrlo opasan i za ljudske živote.

Ono što je zanimljivo je da će sljedećih dana nad istokom Europe biti izražen ogroman temperaturni gradijent, pa dok će na sjeveru i zapadu Rusije biti i do -35°C, u Ukrajini i jugu Rusije temperature će biti iznad 0°C.

I dok se u Rusiji temperature spuštaju ispod -35°C, znatno je ugodnije u polarnim krajevima sjevernije od Islanda i Skandinavije, gdje se zahvaljujući Golfskoj struji temperature kreću oko 0°C pa čak i do pet stupnjeva u plusu.

Istovremeno, u ostalim dijelovima Europe sljedećih će dana biti vrlo ugodno, zahvaljujući vrlo blagim zračnim masama s Atlantika i Sredozemlja, ali s nešto češćim oborinama, zbog čestih ciklona.

Tek sljedećeg vikenda ledena fronta iz Rusije će se u nešto blažem obliku proširiti na Ukrajinu i baltičke zemlje, a potom i na Poljsku.

Nakon izrazito toplog vremena u prvih 7 do 8 dana siječnja, očekuje se postupno zahlađenje i pad temperature u ostalim dijelovima Europe, ali bi se temperature spustile uglavnom na prosječne temperature za ovo doba godine, uz pojava snijega ponegdje i u nižim predjelima, piše Telegraf.

Večernji.ba

relax-portal.info

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO