back to top

Sutra se obilježava Tijelovo, svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove

U Katoličkoj crkvi od 13. stoljeća postoji blagdan kojim se slavi uspomena ustanovljenja euharistije na Veliki četvrtak. Slavi se uvijek u četvrtak poslije Presvetog Trojstva.

Sveto misno slavlje je sutra, 30. svibnja, u 19 sati kod križa, a procesija i blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom bit će na kraju sv. Mise.

Pozivaju se prvopričesnici i ostala djeca da u košaricama donesu latice cvijeća koje će u procesiji posipati ispred Presvetog Sakramenta. Prvopričesnici se ne trebaju odijevati u prvopričesnička odijela! Neka sva djeca, po mogućnosti, budu obučena u bijele majice, stoji na stranici župe Gospe od Zdravlja.

Blagdan Tijelovo uvodi se u Njemačkoj još 1253. godine, a papa Urban IV. uvodi 1264. taj blagdan u cijelu Crkvu.

U većim zemljama vjernici već u 14. stoljeću oduševljeno prihvaćaju Tjelovsku procesiju u kojoj se Presveto nosi u pokaznici. Prva tjelovska procesija bila je u Koelnu između 1274. i 1279. godine. Štovanje Presvetog oltarskog sakramenta razvilo se još u 12. stoljeću.

Vjernici su častili Kristovu nazočnost u posvećenoj hostiji. Kršćani onog vremena imali su veliku želju za gledanjem posvećene hostije. Smatrali su da gledanjem posvećene hostije biva isti učinak kao i pričešćivanjem. Tako je ta želja za gledanjem Presvetog u misi dovela do podizanja posvećene hostije. Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove, svetkovina je Sakramenta u kojem se na nevjerojatan i neopisiv način daruje Božja ljubav i milosrđe, piše Brotnjo info.

Objava Sutra je Tijelovo, svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove pojavila se prvi puta na Neum.online.

Izvor: ( neum.online / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO