back to top

Prošle su 32 godine od oslobođenja sela Drijen

Selo Drijen (općina Neum) okupirano je, opljačkano i razrušeno 23. travnja 1992. godine. Uz nadljudske snage hrvatskih branitelja selo je oslobođeno 6. svibnja 1992. godine.

Obol neumskih branitelja u oslobođenju hrvatskih prostora mjeri se u hrabrosti ostanka i obrane svojih domova od puno moćnijeg neprijatelja. Situacija je vrlo ozbiljna na Drijenu već krajem 1991. godine pa se lokalno stanovništvo organizira tako da sve zadaće izvršava s vrlo visokom odgovornošću dok se istovremeno brinu o obiteljima kod kuće, kao i za stoku koje je u to vrijeme bilo mnogo. Sve do 6. prosinca 1991. godine traju svakodnevna granatiranja kao i niski preleti neprijateljskih zrakoplova koji nerijetko i djeluju, bilo po prometnicama, bilo po položajima na prvoj crti obrane. Naime, taj dan nastupa dogovor o prekidu vatre i tada počinju svakodnevni „pregovori“ na makadamskoj cesti Trnovica – Drijen.

Od ožujka 1992. godine počinje gomilanje jugoslavenske vojske i četnika na crtama razgraničenja, donosi se novo oružje, nova tehnika i postaje očito da neprijatelj planira napad na području Stolova te nakon toga proširenje na područje Republike Hrvatske. Artiljerijski napadi na Banju i Podkulu počinju 21. ožujka, a u danima nakon toga raketirana su sela Drijen, Gradac, Žukovice, Hutovo, Zelenikovci, Glumina, Brštanica, Duži, Mečinak, a prve granate padaju i na sami grad Neum. Bitno je naglasiti kako su sve četiri satnije (Neum, Gradac, Hutovo, Hrasno) i neumska policija cijelo vrijeme bili uključeni u obranu općine Neum.

Drijen dugo nije bio pod nadzorom neprijateljskih snaga jer ga hrabri lokalni branitelji, uz Hrvatsku vojsku, oslobađaju već 6. svibnja 1992. godine, a sljedeće dane obilježit će teško raketiranje sela u zaleđu Neuma, ali i samog Neuma u kojemu su teško oštećeni pojedini hoteli. Teško su oštećene i crkve u Gracu, Hutovu te marijansko svetište u Hrasnu.

Na Drijenu je poginuo i naš sugrađanin Ante Babić i to 2. studenog 1991. godine kada prema tadašnjoj službenoj politici rat u Bosni i Hercegovini nije postojao. Ante je prvi poginuli vojnik u Bosni i Hercegovini u Domovinskom ratu. Uz njega poginula su još trojica vojnika, Ante Kuran, Ante Rebac i Stipe Buljubašić. Mladi momci pripadali su 116. brigadi Hrvatske vojske.

Objava Prošle su 32 godine od oslobođenja sela Drijen pojavila se prvi puta na Neum.online.

neum.online

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO