back to top

Prilagođavanje objekta za zabranu pušenja u roku od šest mjeseci

Pravilnik koji reguliše smjernice za ugostitelje u vezi s primjenom Zakona o ograničenoj upotrebi duhanskih proizvoda na nivou Federacije BiH je završen, saznaje se od klix.ba.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva su potvrdili da je pravilnik dobio pozitivno mišljenje Ureda Vlade Federacije BiH za zakonodavstvo i usklađenost sa propisima EU, te da će biti objavljen u Službenim novinama Federacije BiH.

Pravne osobe koje imaju izuzetke od zabrane pušenja u svojim objektima prema ovom zakonu, bilo da su u njihovom vlasništvu ili su im dati na korištenje, moraju uskladiti svoje poslovanje s odredbama ovog pravilnika u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu – naglašava se.

Nadzor nad primjenom ovog zakona obavlja Federalna uprava za inspekcijske poslove i županijska tijela za inspekcijske poslove.

Kazne propisane ovim zakonom počinju se primjenjivati nakon 12 mjeseci od stupanja na snagu zakona, odnosno pravilnika, a kazne za prekršitelje kreću se od 2000 do 5000 KM za pravne osobe, od 300 do 1000 KM za odgovorne osobe te od 500 do 1500 KM za vlasnike i korisnike prostora gdje je pušenje zabranjeno. Kazna za fizičke osobe iznosi 100 KM.

Zakon o ograničenoj upotrebi duhanskih proizvoda u Federaciji BiH stupio je na snagu 28. svibnja prošle godine, dajući Federalnom ministarstvu zdravstva rok od godinu dana za izradu pravilnika. Izvor: Večernji list BiH.

Originalni članak možete pročitati na stranici Neum.online.

Izvor: ( neum.online / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO