back to top

Novo pravilo u Njemačkoj: Kazna od 2.500 eura za nepoštivanje

U Njemačkoj je doneseno novo pravilo za odlaganje smeća. Za nepoštovanje ovog pravila kazna je 2.500 eura. Zbog toga je veoma važno biti upoznat sa novim zakonom, prenosi Fenix-magazin.

Sortiranje otpada nije za svakoga. Kako bi se to promijenilo, sada se primjenjuje zakon koji nosi stroge kazne. Oni koji ne budu pridržavali nova pravila o zbrinjavanju otpada morat će platiti 2.500 eura, pišu njemački mediji.

Stroge kazne za novo pravilo o odlaganju smeća

Teško da postoji druga tema koja je trenutno toliko prisutna u svim segmentima života kao zaštita životne sredine. Ali gotovo nigdje zaštita okoliša nije toliko vidljiva kao u našem svakodnevnom razvrstavanju otpada.

Kako izvještavaju njemački mediji, Vlada je u Njemačkoj uvela strogi zakon kako bi pooštrila kazne za one koji nepravilno odvajaju otpad.

Novo pravilo za odlaganje smeća

Organski otpad je izuzetno koristan zbog mnogih razloga. Može se koristiti kao kompost u poljoprivredi. Može se koristiti za proizvodnju energije u bioplinskim postrojenjima. Poboljšava strukturu tla i povećava sposobnost zadržavanja vode.

Ali dobivanje kvalitetnog organskog otpada je teško ako se svi ne pridržavaju pravila odlaganja otpada. Kako bi se bolje kontroliralo, od 1. svibnja 2025. u Njemačkoj će se primjenjivati stroge kazne. One jasno poručuju – morate ispravno razvrstavati otpad.

Kazne za nepoštovanje pravila odlaganja smeća

Ako u organskoj kanti od navedenog datuma bude više od 1 posto stranih materijala, nijedno preduzeće za zbrinjavanje otpada ih neće uzeti.

Detektori u vozilima će otkriti da li u kanti za organski otpad postoje plastični ili metalni dijelovi. Rezultat je da će kanta sa smećem ostati gdje jeste – bilo da se radi o zgradi ili porodičnoj kući – i jednostavno neće biti ispražnjena. Općine također mogu izreći kaznu do 2.500 eura za svaki ovakav slučaj.

Međutim, ako svi počnu poštovati nova pravila o zbrinjavanju otpada od naredne godine, pozitivni efekti će se brzo vidjeti.

Također, zaista nije teško ne baciti plastiku u kantu za organski otpad. U organsku kantu trebaju ići samo materijali koji se mogu razgraditi poput ostataka hrane ili vrtnog otpada.

Fenix-magazin/SČ

Objava Novo pravilo kojeg se svi trebaju pridržavati u Njemačkoj: U protivnom riskiraju kaznu od 2.500 eura pojavila se prvi puta na Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO