back to top

Dr. Stipe Radoš: Preporuke za očuvanje zdravlja tijekom vrućih temperatura

Toplinski udar je nagli kolaps organizma koji nastaje zbog brzog, prekomjernog povećanja tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da se hladi znojenjem, uslijed ekstremno visokih vanjskih temperatura ili toplinskih valova.

U posljednjem desetljeću primjećuje se porast temperatura tijekom ljeta, što utječe na zdravstveno stanje populacije. Pravovremene mjere mogu smanjiti broj oboljelih i umrlih od toplinskog udara, stoga je važno biti spremna djelovati kako bi se ublažile moguće negativne posljedice. Savjete donosi dr. Stipe Radoš, internist u Domu zdravlja Tomislavgrad.

Neki od preporuka uključuju:

 • Rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine kako bi boja urina bila svijetla.
 • Redovito piti negaziranu vodu i niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera kako bi se izbjegla dehidracija. Možete se osvježiti rastapanjem kockica leda u ustima. Dehidraciju uslijed vrućine možete izbjeći konzumiranjem razrijeđenog soka kao što je limunada, odrasli svakih 1-2 sata, a djeca svakih 15-20 minuta. Nemojte čekati da osjetite žeđ prije nego što povećate unos tekućine, pogotovo kod starijih osoba koje imaju slab osjećaj žeđi.
 • Izbjegavati boravak na direktnom suncu između 10 i 17 sati, posebno za djecu, trudnice, starije osobe, srčane bolesnike i osobe s kroničnim bolestima.
 • Osobe koje rade na otvorenom (npr. građevinski radnici) trebaju češće odmarati se, skloniti se u hlad i piti 1 i pol čašu vode svakih 30 minuta.
 • Tuširati se ili kupati u mlakoj vodi. Možete koristiti mokre ručnike ili rashladiti se mokrom spužvom. Djeci možete stavljati mokre ručnike na noge i ruke.
 • Nositi laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Kada izlazite van, nosite šešir ili kapu s širokim obodom i sunčane naočale. Korisni su zaštitni suncobran i lepeza za rashlađivanje zraka.
 • Koristiti lagano posteljinu, bez jastuka, kako bi se izbjegla akumulacija topline od tijela.
 • Jesti česte, manje obroke bogate tekućinom. Izbjegavati prehranu bogatu bjelančevinama. Pripremiti svježe voće, smoothie ili lagane juhe kako bi se vratili izgubljeni minerali, vitamini i elektroliti organizmu.

Rashladiti svoj dom

 • Nastojati rashladiti prostor u kojem živite. Idealno je održavati sobnu temperaturu ispod 32°C tijekom dana, a 24°C tijekom noći. Posebno je važno za djecu, osobe starije od 6…
  Izvor: ( tomislavcity.com / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO