back to top

Neumski maslinari nagrađeni na Festivalu maslina u Zagrebu

U hotelu Sheraton u Zagrebu je u subotu i nedjelju 9. i 10. ožujka održan 9. Festival maslina u Zagrebu. Organizator je bila udruga Zagrebački maslinarski institut, a suorganizator i pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede RH. Manifestaciju su pomogli i Hrvatska turistička zajednica i Grad Zagreb.

Šest je segmenata 9. Festivala:

1. Ocjenjivanje maslinovih ulja pristiglih iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Italije. Ukupno je analizirano i ocijenjeno 308 uzoraka. Kemijsku i senzorsku analizu svih ulja proveo je profesionalni panel Udruge senzorskih analitičara maslinovog ulja OLEA – Zadar.

Prema analizi i ocjeni senzorskih analitičara kategoriji ekstra djevičanskih maslinovih ulja (EDMU) pripada 226 ulja, što je 73,4 % svih ulja, 61 ulje (19,8 %) bilo je kategorizirano kao djevičansko (DMU), a 21 ulja bila su lampante (6,8 %).

Šampion natjecanja je OPG Stranić iz Pazina, s najvišom ocjenom, 95. OPG Stranić je ujedno osvojio 1. mjesto u kategoriji višesortnih ulja (rosinjola i istarska bjelica).

2. mjesto je osvojio OPG Lupić iz Bala s višesortnim uljem (buža, rožinjola, coratina, bjelica, negrolina, leccino).

3. mjesto je osvojio Santini – Agro fructus, također za višesortno ulje (istarska bjelica, rošinjola, puntoza).

Najbolje monosortno ulje bilo je ono Maslinara, obrta za poljoprivredu i usluge iz Mednjana (sorta –istarska bjelica).

Najbolje ekološko ulje na ovom ocjenjivanju bilo je ono OPG Deša iz Poličnika, sorta oblica.

Najboljom uljarom proglašena je Uljara Cuj, Umag, a najboljom udrugom Udruga Paićuša, Pisak.

Među nagrađenima su i maslinari iz Neuma, pa su tako Josip-Lola i Pero Matić osvojili zlatnu, srebrnu i brončanu medalju, dok su Krešimir Konjevod i Vlado Matić osvojili brončanu medalju za svoja maslinova ulja.

Nagrađenicima su diplome i medalje dodijeljene na svečanoj večeri u hotelu International u Zagrebu u petak 8. ožujka 2024.

2. Prodajna izložba maslinovih ulja i drugih proizvoda koji se sljubljuju s uljem (vino, riba, med, voćne rakije, suhomesnati specijaliteti, gušće paštete, tjestenina s koprivom, slastice isl.

Izlagalo je preko 40 OPG-ova i drugih proizvođača iz Hrvatske, među kojima i nekoliko s opremom za maslinarstvo i poboljšavanje tla i slične namjene.

Organizator, a posebno izlagači, bili su neobično zadovoljni s posjećenosti zagrebačke publike.

Nekoliko tisuća zadovoljnih kupaca prodefiliralo je izložbenom dvoranom, a svaki je izašao s vrećicama punih ulja i drugih delicija.

3. Stručni skup je okupio vrhunske stručnjake i znanstvenike iz Zagreba, Zadra, Pule, Vodnjana, koji je svaki u svojem području iznijeli najnovija dostignuća usmjerena na unapređenje pojedinog segmenta maslinarstva, ali i najnovija saznanja o nutritivnoj i zdravstvenoj ulozi malinova ulja u prehrani i preventivi kroničnih bolesti. Izlaganja su pobudila ogroman interes građana, tako da su sva predavanja bila odlično posjećena.

4. Održan je panel o brendiranju Hrvatske kao zemlje vrhunskih maslinovih ulja. Koordinator panela bio je prof. dr. sc. Božo Skoko, a panelisti g. Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, g. Denis Ivošević direktor ureda Turističke zajednice Istarske županije, Tedi Chiavalon, uspješni maslinar, brend Chiavalon, Boris Ljubičić, poznati dizajner, Zlatko Burić, predsjednik udruge Zlatna Šoltanka, Domagoj Živković i Tomislav Duvnjak iz udruge Ultra Extra.

Jedan od zaključaka je potreba za nastojanjem bolje prepoznatljivosti i isticanja kvalitete hrvatskog maslinovog ulja. Jedan od prijedloga je uvođenje određenih nad standarda kvalitete na nacionalnoj razini. Rezultati ovog odlično posjećenog panela bit će osnova za promišljanje ove teme na nivou Republike Hrvatske.

5. Radionice za kušanje maslinovih ulja, provedene su s ciljem educiranja polaznika o tome kako prepoznati odlična maslinova ulja, ali i kako prepoznati neku moguću manu. Senzorskim analitičarima iz udruge Olea-Zadar pomagali su i kandidati za budući Zagrebački panel i pokazali se vrlo kompetentnima.

6. Radionice za izradu kozmetike na bazi maslinova ulja, lista i koštica, izazvale su također veliki interes. Radionice je provodio g. Srećko Gross, predsjednik udruge i poznati stručnjak u ovom području. Preko stotinu polaznika saznalo je kako u svojem domu mogu prirediti jednostavne kozmetičke pripravke na posve prirodnoj osnovi.

I organizatori i posjetitelji puni su hvale za ovogodišnji festival, s nadom i očekivanjem da će 10.jubilarni Festival maslina u Zagrebu 2025. biti jednako kvalitetan ili još kvalitetniji. Pokazali su da znaju prirediti manifestaciju koja je potrebna Zagrebu i koju zagrebačka publika i te kako cijeni.

Izvor: https://festivalmaslinazagreb.com/

Objava Neumski maslinari nagrađeni na Festivalu maslina u Zagrebu pojavila se prvi puta na Neum.online.

neum.online

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO