back to top

Livno je grad tolerancije, jedan grafit ne može to promijeniti.

– Livanjska koalicija za borbu protiv mržnje “Uvažavanje” je prijavila policiji neprimjeren grafit s porukom mržnje prema Srbima na dječjem igralištu u Livnu. Nakon dva dana, mediji iz Republike Srpske i Srbije su osudili Livno kao grad mržnje i netolerancije.

Naš tim je posjetio igralište ispred hotela Park, već godinama zapušteno, kako bi pronašao sporni grafit. Iako je natpis bio veličine mobitela i nekoliko malih kukastih križeva, teško ga je bilo pronaći bez uputa. Međutim, ovakvi neprimjereni sadržaji ne mogu definisati Livno kao grad mržnje i netolerancije. Policija je brzo reagovala, pokazujući da se čak i najmanji znakovi mržnje u Livnu neće tolerisati.

 

U Livnu zapravo nema velikih grafita sa neprimjerenim sadržajem kao što se mogu naći širom Bosne i Hercegovine. Iako je natpis na stepenici dječje kućice uvredljiv i neprihvatljiv, nazivati Livno gradom užasa za Srbe je nepravedno. Gradonačelnik Livna Darko Čondrić je oštro osudio sve uvredljive sadržaje koji vrijeđaju bilo koga.

 

“Tolerancija, otvorenost, susretljivost i prihvatanje različitosti su uvijek bili karakteristike Livna i Livnjaka, i tako će i ostati u budućnosti. Odbacujemo svaku insinuaciju da Livno ne prihvata ljude različitih vjera i narodnosti,” navodi se između ostalog, u reakciji gradonačelnika Čondrića.

 

Pokazatelj suživota i multikulturalnosti bio je nedavni događaj pod nazivom “Košarkom za toleranciju” u Livnu, organiziran od strane koalicije “Uvažavanje”. Cilj događaja bio je promovisanje kulturne raznolikosti, prikupljanje sredstava za liječenje djevojke iz Drvara, te naglašavanje važnosti slanja jasnih poruka kohezije, zajedništva i poštivanja različitosti.

https://rtv-hb.com/

Izvor: ( relax-portal.info / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO