back to top

Kako je proteklo 32 godine od operacije “Lipanjske zore”

“Ovih dana obilježavamo 32. godišnjicu Lipanjskih zora, te je važno da se sjećamo istine o Hrvatskom Vijeću Obrane (HVO) i operaciji koja se danas krivo interpretira u medijima”, istaknuo je zamjenik ministra obrane Oružanih snaga BiH, Slaven Galić.

Detaljno je opisao tijek operacije:

“Rano ujutro 11. lipnja 1992., postrojba HVO Kažnjenička bojna uz podršku topništva ‘Širokobrijeških slavuja’, zajedno s ostalim postrojbama HVO-a, uspješno je djelovala na lijevoj strani s četvrtom i petom bojnom, te na desnoj strani Poskok i Kruševo bojnom, pri čemu su zauzeti važni objekti poput vojarne JNA heliodroma i vojne industrije SOKO.”

Pojašnjava se i zauzimanje vojarni:

“Prije same borbe, agresor je postupno preuzimao kontrolu nad vojarnama JNA, stvarajući prijetnju za područje Mostarskog Polja. Snage HVO-a održavale su obrambenu crtu od Čapljine do Vrda i Salakovca kako bi zaštitile ovaj prostor od neprijateljskih napada.”

Slijedi opis pet faza operacije Čagalj:

“Cilj operacije bio je razbiti neprijatelja na lijevoj obali rijeke Neretve, osloboditi Stolac te ovladati područjima poput Mostarskog Polja i Podveležja. Operacija je započela noću 6./7. lipnja 1992. i brzo je postigla značajne uspjehe.”

Nadalje se navode ključni datumi poput 12. i 13. lipnja, kada su oslobođeni važni dijelovi teritorija, te se ističe značaj pobjede HVO-a u oslobađanju grada Mostara 17. i 18. lipnja 1992. godine.

Galić zaključuje: “Ova svjedočanstva trebaju nas potaknuti da se trajno prisjećamo istine o HVO-u i Domovinskom ratu, te da zahvaljujemo za žrtve i pobjede.”

Preuzeto s Bljesak.info

Objava 32. godine poslije: Kako je tekla operacija “Lipanjske zore” pojavila se prvi puta na Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO