back to top

BiH je usvojila Strategiju borbe protiv korupcije

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na sjednici održanoj u utorak usvojilo Strategiju za borbu protiv korupcije za razdoblje 2024. – 2028. godine.

Također je usvojen i prateći Akcijski plan koji je izradila Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK).

Usvajanje Strategije za borbu protiv korupcije je od velike važnosti budući da Bosna i Hercegovina nije imala ovaj dokument od 2019. godine.

Ovo je prvi put da je Strategiju za borbu protiv korupcije radila Radna grupa imenovana od strane Vijeća ministara BiH. U Radnoj grupi su sudjelovali predstavnici institucija sa svih razina u BiH, a odluke su donesene konsenzusom.

Na temelju analiza i procjena stanja u BiH, Agencija kreira Strategiju na razini države, te postavlja viziju i ciljeve za prevenciju korupcije.

Kroz Akcijski plan i konkretne aktivnosti u Strategiji, počinje njeno provođenje za koje su zadužene brojne institucije i organizacije u državi. Direktor APIK-a Elvis Kondžić je istaknuo važnost dosljedne provedbe Strategije.

Strategija za borbu protiv korupcije i Akcijski plan predviđaju koordinaciju i suradnju svih razina vlasti u vezi s antikorupcijskim aktivnostima i politikama u BiH.

Također, usvojena Strategija i Akcijski plan će pomoći drugim razinama vlasti da izrade vlastite strategije za borbu protiv korupcije i planove za njeno provođenje.

U izradi Strategije su sudjelovale i druge institucije sa svih razina vlasti u BiH, uz podršku međunarodnih organizacija i Izaslanstva EU u BiH, navodi se u priopćenju iz APIK-a.

Objava BiH dobila Strategiju za borbu protiv korupcije pojavila se prvi puta na Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO