back to top

FOTOGRAFIJA: Održana tradicionalna kulturno-zabavna manifestacija “Ivanjski krijesovi” u Hutovu

Na platou ispred crkve u Hutovu, 15. lipnja 2024., okupili su se ljudi u prekrasnoj atmosferi kako bi proslavili tradicionalnu kulturno-zabavnu manifestaciju “Ivanjski krijesovi” u čast svetog Ivana Krstitelja, suzaštitnika župe Hutovo. Ova dugogodišnja manifestacija ima veliki značaj za očuvanje bogate kulturne baštine ovog kraja i okupljanje zajednice.

Važnost tradicije i briga o običajima

Tradicionalni običaji poput “Ivanjskih krijesova” imaju ključnu ulogu u očuvanju identiteta i kulturnog nasljeđa zajednice. Oni nas podsjećaju na naše korijene, povezuju generacije i stvaraju osjećaj zajedništva. Održavanje ovakvih događaja pomaže nam da ostanemo povezani sa prošlošću i prenesemo vrijednosti budućim naraštajima.

Svečani mimohod i otvaranje manifestacije

Manifestacija je započela svečanim mimohodom predvođenom Limenom glazbom Ston, koji je vodio do platoa crkve. Svečana povorka uz zvuke tradicionalne glazbe stvorila je svečanu atmosferu i istaknula bogatu glazbenu tradiciju kraja. Predsjednica Općinskog vijeća Daniela Matić pozdravila je prisutne, ističući važnost očuvanja običaja i tradicija. Nikola Konjevod, predsjednik društva HKUD Hutovo, službeno je otvorio “Ivanjske krijesove” pozdravivši sve prisutne i izrazivši zadovoljstvo velikim odazivom.

Bogatstvo društava

Na manifestaciji su se predstavila kulturno-umjetnička društva iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, jačajući tako kulturnu razmjenu i povezivanje. Nakon službenog dijela programa, svi su se prisutni zabavljali uz popularnu grupu Forum, stvarajući uspomene koje će dugo trajati.

Kroz zajedništvo i podršku lokalnih vlasti, kulturnih društava i mještana, tradicija “Ivanjskih krijesova” će nastaviti živjeti i obogaćivati život zajednice u godinama koje dolaze. Ova manifestacija još jednom je podsjetila na važnost čuvanja i njegovanja naše kulturne ostavštine.
Izvor: ( neum.online / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO