back to top

FOTOGRAFIJA: Blagoslov spomenika i križa u Glumini

U subotu, 25. svibnja 2024. godine, u selu Glumina održana je svečana ceremonija blagoslova spomenika posvećenog poginulim mještanima u Drugom svjetskom ratu i Domovinskom ratu, kao i blagoslova križa na ulazu u selo. Ovaj značajni događaj organizirala je Zavičajna udruga Glumina, koja se od svog osnutka zalaže za “oživljavanje” Glumine i očuvanje njezine bogate povijesne i kulturne baštine.

Ceremoniju je predvodio župnik župe Hutovo, don Anđelko Planinić, koji je blagoslovio spomenik i križ u prisustvu brojnih vjernika. U svom obraćanju, don Anđelko je istaknuo važnost sjećanja na poginule mještane i zahvalnosti koju zajednica duguje onima koji su dali svoje živote za slobodu i mir. Uz njega su još bili prisutni i neumski župnik don Mladen Šutalo, te đakon Gabriel Pavlović.

Spomenik i križ simboliziraju ne samo povijesna stradanja, već i snagu zajednice koja se ujedinjuje u očuvanju sjećanja i baštine. Ova inicijativa je dio šireg programa aktivnosti koje provodi Zavičajna udruga Glumina. Od osnutka, udruga je pokrenula niz projekata usmjerenih na kulturno i društveno oživljavanje sela, a izgradnja spomenika i križa jedan je od najvažnijih poduhvata. Iz udruge zahvaljuju svim donatorima koji su pomogli izgradnji spomenika i križa.

Nakon blagoslova, uslijedio je domjenak za sve uzvanike, pružajući priliku za druženje. Atmosfera je bila ispunjena osjećajem zajedništva i ponosa, dok su mještani i gosti zajedno obilježavali ovaj značajni dan.

Zavičajna udruga Glumina svojim djelovanjem nastoji očuvati kulturnu baštinu i povijest sela, te poticati zajedništvo. Ovaj događaj predstavlja važan korak u njihovim naporima i pokazuje snagu zajednice koja zajedno čuva uspomenu na prošlost i gradi bolju budućnost.

Spomenik i križ sada stoje kao trajni podsjetnik na hrabrost i žrtvu poginulih, ali i kao simbol nade i zajedništva za sve generacije.

Objava FOTO: Blagoslov spomenika i križa u Glumini pojavila se prvi puta na Neum.online.

Izvor: ( neum.online / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO