back to top

FOTO: U Neumu se nalazi svojevrsno Međugorje, a u njemu žive samo tri stanovnika

Međugorje je malo seoce na sjeveroistoku neumske općine koje je gotovo nepoznato izvan lokalnih okvira. U tom seocetu žive tri mladića – tri Previšića: Ivan i braća blizanci Ante i Boko. Porazgovarali smo sa dvojicom, dok je treći – Boko, bio na poslu.

Ivan Previšić – borben je ovdje bio narod
Ivan zaradio mirovinu i vratio se u zavičaj

Na asfaltiranom puteljku na putu za Gluminu, upoznali smo Ivana koji nam je rekao da je zaradio mirovinu i vratio se u rodno selo. U predvečerje je odlučio prošetati do Hutova, porazgovarati sa znancima i uživati. Na upit koliko je udaljen Hutovo, Ivan je odgovorio:

„Šest kilometara. U Hutovo sam išao u osnovu školu, od 1967. do 1975. godine. U mojoj generaciji bilo je 80 učenika, od petog do osmog razreda, pa su bila po tri odjeljenja a, b i c. Šest kilometara u jednom, šest u drugom pravcu, nije nam bilo teško, smijali smo se igrali, pjevali o dužini puta nismo razmišljali. Ćiro je još vozio, bilo je ljudi i djece. Bilo puno naroda, sad tišina k’o da nikad tu nikoga nije bilo, tako je to pustinja, zaraslo šta ćeš. Nisam mogao zamislit da će doći do ovoga, ali šta ćeš tako je to“, kaže Ivan, te na opasku o današnjem životu u Međugorju , nastavlja:

„To je raj, ljepota, samo se ptice čuju, tišina mir, to se ne možeš platiti. Ustnaš zarana, ništa se ne čuje osim ptica. Iziđem i poslušam, pa onda nas trojica rođaka – Ante, Boko i ja, jedan drugom kažemo dobro jutro, je li kava gotova i tako malo se šalimo, popričao, pa svak’ za svojim poslom.

-Nekada je bilo – ‘ajde na rakiju na jugu Hercegovine, a sada – ‘ajde na kavu?

-Da, tako je bilo, ha, ha, ha… danas toga više nema, danas je moderan sistem toga više nema. Bolje bi bilo da je još ono prijašnje da se ide na rakiju, onda može i kava, pa čak i zapjevati ako treba. Bilo je to drugo vrijeme.

-Gdje je nestao narod?

-Raselili su se svugdje, Previšića danas ima u cijelom svijetu, otišli su u potrazi za boljim životom. Prije par godina smo imali okupljanje, došlo je preko trista ljudi. Previšića ima svugdje, naši stari su ovdje davno doselili. Previš je više na visini od petsto, šesto metara, ovdje je bliže četiristo“, kaže Ivan, te na pitanje kako se nekada živjelo u tom području, nastavlja:

foto: u neumu se nalazi svojevrsno međugorje, a u njemu žive samo tri stanovnika
Broj na jednoj od kuća

„Sve se vrtjelo oko stoke, brali smo kadulju i pelin za prodaju i preživljavanje. I ja sam brao kadulju, morao sam, trebalo je živjeti, trebalo je ići u školu u Hutovo, a nije se imalo. U sezoni bi se moglo ubrati 400 – 500 kila kadulje. Otkupljivala se i drača, janjci, ovce, koze, sve što smo imali se prodavalo, tako se preživljavalo. Narod je ovdje uvijek bio borben. Nije bilo ni vode ni struje do ’78. Nemamo izvora, samo lokve i čatrnje. Radili smo sve što nam je moglo donijeti zaradu, teren je bio kamenit. Imali smo Popovo polje, ali bi često bilo poplavljeno. Narod se borio, nekolicina je ostala…“

Misleći da je Međugorje veće selo, zaglavili smo se između nekoliko kuća koje čine ovo seoce, a kada smo vidjeli domaćina, započeli smo razgovor s Antom, opet Previšićem. Ante radi u HEČ-u – Hidroelektrani Čapljina, nekoliko kilometara od uređene kuće i dvorišta. Tu su stare loze, voćke, pčele, koke i malo poljce koje obrađuju.

„Brat i ja radimo u smjenama, obrađujemo zemlju i vinograd s oko 500 loza“, kaže Ante, koji nas nije mogao odbiti da ne probamo vino s visoravni između neumskih gora. Po našem mišljenju, žilavka je izuzetnog kvaliteta. U ovom kraju gdje se ponekad pojave vukovi, izgleda da nema lisica, jer Antine koke slobodno šeću dvorištem koje je omeđeno suhozidom.

foto: u neumu se nalazi svojevrsno međugorje, a u njemu žive samo tri stanovnika
Slanutak na površini većoj od jednog duluma

„Do sada nije bilo štete“, kaže Ante, pokazujući nam poljce na kojem su posađeni krumpiri, luk i slanutak. Sve buja, što i nije čudno s obzirom na tri vrijedna momka u blizini.

foto: u neumu se nalazi svojevrsno međugorje, a u njemu žive samo tri stanovnika
Vrutak, jezero od CHE HEČ-a

Tekst i foto: D. Musa (Večernji list)

Objava FOTO: Neum ima svoje Međugorje, a u njemu tek tri stanovnika pojavila se prvi puta na Neum.online.

Izvor: ( neum.online / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO