back to top

FOTO| Korisno predavanje o pretilosti i dijabetesu, utjecaju ekrana i njihovoj ulozi u modernom načinu života i odgoju

U petak, 24. svibnja, u Neumu je održano edukativno predavanje dvoje stručnjaka sa područja dječje endokrinologije, dijabetologije i kliničke psihologije. Prim. dr. Željka Bilinovac i Ivana Granić Galić, obje zaposlene na odjelu Pedijatrije SKB Mostar, govorile su o glavnim problemima s kojima se danas suočavaju djeca i roditelji.

Način prehrane kao uzrok pretilosti i dijabetesa

Dr. Bilinovac je istakla da su pretilost i dijabetes najčešće bolesti današnjice te da je naš narod među najdebljima u Europi. Kroz primjere iz prakse i prehrane naših predaka, naglasila je važnost raznovrsnih ali manjih obroka kroz dan, fizičke aktivnosti i unos vitamina D3 kao prevenciju dijabetesa.

Govoreći o poremećajima u prehrani poput anoreksije i bulimije, istakla je izazove u njihovom liječenju te važnost sprečavanja takvih oboljenja.

Djeca do 2. godine ne bi trebala koristiti ekrane

Dr. Galić-Granić govorila je o problemu ekranizacije u odgoju djece, ističući da djeca do 2 godine ne bi trebala biti izložena ekranima. Upozorila je na sveprisutnu ovisnost o igricama te napomenula da granice u odgoju djeteta moraju postojati.

Predavanje je završeno interaktivnim dijelom s postavljanjem pitanja i komentara, pružajući prisutnima priliku za dodatno učenje. Organizatori ovog događaja su udruga Mare nostrum uz potporu Općine Neum i Doma zdravlja Neum, a moderatorica je bila Nikolina Lovrić.

Objava FOTO| Korisno predavanje o pretilosti i dijabetesu, ekranima i utjecaju koji imaju na današnji način života i odgoja pojavila se prvi puta na Neum.online.

Izvor: ( neum.online / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO