back to top

Festival biciklizma na Blidinju: Mogućnost za učenje i razvoj biciklističkog sporta u Bosni i Hercegovini

Blidinje BIKE Festival, najveći biciklistički događaj u Bosni i Hercegovini, ove godine pruža izvanrednu priliku za sve ljubitelje biciklizma, kako entuzijaste tako i profesionalce. Ovaj festival će se održati u predivnom ambijentu Parka prirode Blidinje i bit će domaćin edukacijskih programa za trenere, omogućavajući im sticanje važnih znanja i vještina od UCI certificiranih trenera i stručnjaka.

Suradnja Biciklističkog Saveza BiH i UCI

Biciklistički savez Bosne i Hercegovine u suradnji s Međunarodnom biciklističkom unijom (UCI) pokrenuo je ambiciozan projekt edukacije trenera i radnih tijela unutar saveza. Cilj ove suradnje je unaprijediti kvalitetu treninga i rada s djecom i mlađim naraštajima, što će povećati uključivanje djece u biciklizam i omogućiti im sudjelovanje na prestižnim UCI utrkama.

Globalni i jedinstveni razvoj biciklizma je srž strategije UCI-ja, koja se postiže podržavanjem novih biciklističkih nacija i promicanjem sporta kako bi se povećala njegova popularnost u cijelom svijetu. Kako bi se bolje usmjerili na Nacionalne saveze za koje se smatra da im je potrebna potpora UCI, određuju prioritete i vrše podršku u radu Nacionalnih saveza kroz trening programe, edukacije ili dodjele materijala i opreme za Reprezentacije. Podsjetimo prošle godine mlada Reprezentacija BiH dobila je od UCI na korištenje bicikle i opremu kako bi imali bolje uvjete za treninge i odlaske na utrke.

Programi Edukacije

Kada je u pitanju program edukacije, UCI vrhunski biciklistički treneri će kroz dva glavna trening programa – UCI Level 1 i UCI Level 2 – educirati više od 20 trenera iz cijele Bosne i Hercegovine. Prvi nivo treninga, UCI Level 1, održavat će se online i služit će kao uvod u napredniji UCI Level 2. Ovaj napredni nivo održavat će se uživo tijekom desetodnevnog edukacijskog programa u sklopu Blidinje BIKE Festivala.

Podrška Federalnog Ministarstva obrazovanja i znanosti

Prepoznajući važnost ovog projekta, Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti pružilo je podršku inicijativi. Pored tehničkih i taktičkih treninga, sudionici će imati priliku sudjelovati u edukacijama o negativnim posljedicama dopinga i zloupotrebe droga u sportu, koje će provoditi Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine.

„Zahvaljujući suradnji s Međunarodnom biciklističkom unijom (UCI), kroz dva glavna trening programa – UCI Level 1 i UCI Level 2 – educirat ćemo više od 20 trenera što nama kao Biciklističkom savezu Bosne i Hercegovine jako mnogo znači. Ovi programi omogućit će našim trenerima da steknu napredna znanja i vještine, koja će potom prenositi na djecu i mlađe naraštaje, čime ćemo povećati uključivanje mladih u biciklizam i osigurati njihovu pripremljenost za sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima“, komentirao je Toni Zorić, predsjednik Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine.

„Podrška Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke dodatno naglašava važnost ovog projekta. Pored tehničkih i taktičkih treninga, sudionici će imati priliku sudjelovati u edukacijama o negativnim posljedicama dopinga i zloupotrebe droga u sportu, što je ključno za stvaranje zdravog sportskog okruženja“, dodao je Zorić.

Ovaj projekt ima za cilj stvaranje snažne baze edukativnih resursa i osposobljenih trenera koji će prenijeti svoje znanje i strast prema biciklizmu na mlađe generacije. Uz pomoć ovih inicijativa, očekuje se povećanje broja mladih biciklista, bolja pripremljenost za natjecanja te stvaranje novih talenata koji će moći konkurirati na međunarodnoj sceni.

Blidinje BIKE Festival predstavlja jedinstvenu priliku za sve ljubitelje biciklizma da sudjeluju u događaju koji obećava mnogo uzbuđenja, znanja i sportskog duha. Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže, iskoriste priliku za edukaciju i uživaju u ljepotama naše zemlje. Kroz suradnju s UCI i podršku lokalnih institucija, ovaj događaj ne samo da promovira biciklizam već i osigurava održivi razvoj sporta kroz edukaciju i podršku trenera i mladih sportaša.

Svi ljubitelji biciklizma, bilo da su početnici ili iskusni vozači, imaju priliku sudjelovati u ovom jedinstvenom događaju koji obećava mnogo uzbuđenja, znanja i sportskog duha.

Post Blidinje BIKE Festival: Prilika za edukaciju i unapređenje biciklističkog sporta u BiH je prvi puta viđen na Grude Online.

Izvor: ( www.grude-online.info / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO