back to top

Da li će penzioneri u FBiH završiti na ulici?

Umirovljenici u Federaciji BiH izrazili su nezadovoljstvo zbog ukupnog porasta mirovina. Prvo su se akontativno uskladile za pet posto, a zatim je Upravni odbor MIO odlučio da se travanjske mirovine povećaju za dodatnih 1,55 posto. Savez udruga umirovljenika u FBiH nije zadovoljan ovim povećanjima i najavio je izlazak na ulice ako se njihovi zahtjevi ne ispune.

Umirovljenici zahtijevaju izmjene Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju te isplatu jednokratne pomoći.

Glasnogovornik Federalnog zavoda MIO, Tomislav Kvesić, istakao je da je Zavod samo servis u cijelom procesu te da će provesti odluke koje donese Vlada FBiH i resorno ministarstvo.

Ministar Adnan Delić iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike izjavio je za RTV HB da analiziraju zahtjeve umirovljenika, ali i svoje financijske mogućnosti. Dodao je da trenutni zakon, u slučaju proračunskog deficita, ne predviđa izvanredno usklađivanje mirovina, no nada se da će izmjenama i dopunama zakona omogućiti Vladi takvu mogućnost.

Prosječna plaća u Federaciji BiH gotovo je dva puta viša od prosječne mirovine, što je dodatni razlog zbog kojeg su umirovljenici najavili prosvjede u rujnu, ako ne dođe do značajnijeg povećanja mirovina. Ministar Delić podržao je zahtjev Saveza za osnivanjem vijeća umirovljenika u Federaciji BiH kao službenog tijela za zagovaranje prava pred vlastima.

Ministarstvo rada i socijalne politike je navelo da su povećali proračunska sredstva za Savez umirovljenika i druge aktivnosti, uključujući financiranje banjskih liječenja.

Ove godine su isplatili i po 300 maraka jednokratne pomoći za umirovljenike s najnižim mirovinama. Vjeruju da će uspjeti pronaći rješenje za bolji status umirovljenika bez narušavanja proračunske stabilnosti Federacije BiH.

Post Hoće li umirovljenici u FBIH na ulice? je prvi puta viđen na Grude Online.

Izvor: ( www.grude-online.info / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO