back to top

IVOVIK / Kinezi će izvoziti energiju proizvedenu u Livnu bez plaćanja mrežarine

Vjetropark Ivovik će proizvoditi električnu energiju koja će se prodavati na stranom tržištu, a neće koristiti domaće potrošače, što će kineskim investitorima donijeti visoku dobit, ali na štetu građana Bosne i Hercegovine.

Stanovništvu BiH će od proizvodnje zelene energije iz 20 vjetroturbina ostati samo mali iznosi od koncesijske naknade, dok će većina i dalje koristiti električnu energiju dobijenu iz uglja, unatoč podizanju postotaka energije iz obnovljivih izvora.

Vjetroelektrana Ivovik će postati najveći projekt obnovljive energije u zemlji, ali će se energija prodavati na stranom tržištu, što će pomoći optimizaciji energetske strukture zemlje, ali neće direktno koristiti stanovnicima BiH.

Kineski investitori, zajedno s bh. vlastima, su uložili u projekt u cilju donošenja održive energije stanovnicima BiH, ali analize pokazuju da će energija biti prodavana izvan zemlje.

Umjesto zelene energije, većina stanovništva će i dalje koristiti fosilna goriva, što pokazuje da projekat ima više koristi za investitore nego za građane.

Projekat je pokrenut s velikom dobiti za investitore, dok će lokalna zajednica dobiti samo mrvice od koncesijske naknade, što ukazuje na netransparentne procese i nedovoljnu korist za lokalno stanovništvo.

Ove sumnje su potvrđene kroz brojne aktivnosti koje prate projekt, te kroz nedovoljnu transparentnost pri prenošenju vlasništva, dodjeli koncesija i drugim dozvolama.

Projektantna kuća Bičakčić d.o.o. je jedan od autora projeta vjetroelektrane Ivovik, ali su otkrivene sumnjive prakse u vezi s ovim projektom, što ukazuje na moguće negativne posljedice po okoliš i građane BiH.

Ovaj način poslovanja pokazuje da investitori imaju veće koristi od projekta nego građani, te se postavlja pitanje da li je ovaj projekt u interesu društva ili samo pojedinaca.

Izvor: ( relax-portal.info / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO