back to top

Ovo morate znati ako ste Amerikanka koja živi u Makarskoj i planira se preseliti u Hrvatsku.

Američka tiktokerica Niav Konno već dvije godine živi u Hrvatskoj, tačnije u Makarskoj. Na svom TikTok profilu često s pratiteljima dijeli anegdote o svom životu, a ponekad i savjete. Nedavno je objavila video “7 stvari koje morate znati ako razmišljate o selidbi u Hrvatsku”.

Ona smatra da je imala prilično laku tranziciju prilikom selidbe u novu državu. “No nije svima tako jednostavno, tako da vam želim dati neke upute, trikove, upozorenja i stvari koje trebate znati”, rekla je.

Sigurnost

“Hrvatska je izuzetno sigurna zemlja. Znam da postoji kriminal, da su neka područja opasnija od drugih, ali generalno ovo je najsigurnije mjesto u kojem sam živjela. Moji prijatelji ostavljaju vrata otvorena, ja ostavljam laptop u kafiću dok idem na toalet, šetam sama kući po noći… Živjela sam u većim gradovima poput Londona i San Francisca, a tamo se nisam osjećala sigurno ni po danu.”

Jezične barijere

“Živim u sezonskom gradu, bavi se turizmom. Mnogi ljudi u mom gradu govore engleski jezik i mnoge druge jezike. Imala sam samo pozitivno iskustvo. Međutim, preporučujem da svi pokušaju naučiti jezik države u kojoj žive. I ja se trudim naučiti hrvatski jezik, idem na tečaj i vježbam s lokalnim stanovnicima.”

Nedostatak raznolikosti

“Primijetim to jer sam japansko-američkog porijekla. U gradu u kojem živim postoji možda još dvoje Azijata. Nije ni dobra ni loša stvar, ali ako ste manjina, mogli biste se osjećati kao autsajder u nekim situacijama. Pogotovo ako dolazite iz većeg grada ili države u kojoj ima više raznolikosti.”

Javni prijevoz

“Nemam automobil ovdje i prisiljena sam putovati javnim prijevozom, ali to mi ne smeta. Vožnja autobusom uz obalu je predivna, nevjerojatni pogledi u kojima možete uživati. Bila bih nervozna da moram voziti ovdje.”

Pronalazak smještaja

“Ovisno o tome gdje želite živjeti, može biti teško pronaći stan u kojem ćete živjeti dugoročno. Može biti skupo, pogotovo ako ćete živjeti u turističkom mjestu kao ja. Vlasnici smještaja žele iznajmljivati svoje apartmane turistima tijekom ljeta jer tako mogu puno zaraditi. Mnogi su me upozorili da bi me mogli izbaciti tijekom ljeta. Srećom, vlasnici mog smještaja su divni.”

Život u turističkom mjestu

“Ako živite u popularnom turističkom mjestu, po ljetu je sve živo, a po zimi nema ničega. Ovo mi je bio veliki šok iako sam znala za to. Po zimi je jako mirno. Mnogi restorani, hoteli i kafići po zimi su zatvoreni. Ima i manje ljudi. No nakon dvije godine vidim prednosti života ovdje van sezone.”

Posao

“Mnogi mi se javljaju da se žele preseliti u Hrvatsku, ali ih zanima kako će naći posao. Nije tako lako. Mnogi moji prijatelji iz Hrvatske bore se da nađu posao u struci. Nema dobrih prilika. Ako i dobijete posao, ne dobijete baš dobru plaću. Mnogi Hrvati napuštaju zemlju zbog boljih poslovnih prilika. Kao stranac, ako dolazite ovdje i očekujete brz pronalazak posla i dobru plaću, natječete se s puno Hrvata koji se već bore da nađu dobar posao.”

index.hr

Izvor: ( livnovine.com / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO