back to top

Župnik u Bugojnu prijavljen policiji zbog zastrašivanja i uznemiravanja Hrvata

Župnik fra Ivan Pilić je u prijavi istaknuo želju da se obitelji, odgojno-obrazovne ustanove i vjerske zajednice u Bugojnu udruže kako bi zajedno odgajali mlade u duhu uvažavanja i zdravog dijaloga.

Nakon nedavnih napada i zastrašivanja Hrvata katolika u Bugojnu, situacija se nije promijenila. Grupa mladića je na blagdan Tijelova vikala vjernicima na misi u crkvi sv. Ante Padovanskog: “Tekbir”. To je podsjetilo na ratna vremena kada je taj poziv značio nasilje nad ljudima drugih vjera i nacionalnosti. Župnik je istakao da se slični incidenti događali i ranije u Bugojnu, te je podnio prijavu policiji.

Nastavak provociranja

Tijekom proslave Tijelova 30. svibnja, grupa mladića je ponovno uznemirila okupljene katoličke vjernike uz povike “Tekbir”. Župnik je naveo da su se slični incidenti događali i tijekom proslava Božića, Uskrsa i sv. Ante. Zbog toga su postavljene sigurnosne kamere. Policiji je poslao prijavu pod nazivom “Smetnja katolicima Hrvatima u Bugojnu”.

Župnik je također istakao da se u Bugojnu, nakon rata, smanjuje uvažavanje prema Hrvatima katolicima, dok mržnja prema njima raste. Naglasio je važnost dijaloga, ali i potrebu za pravdom za zločine počinjene nad Hrvatima. Bez kažnjavanja krivaca, teško je ostvariti dijalog i uvažavanje među ljudima u Bugojnu, posebno među mlađim generacijama.

Župnik je apelovao na nadležne da poduzmu mjere sigurnosti tijekom vjerskih proslava, posebno povodom svetkovine sv. Ante, zaštitnika župe Bugojno, koja je zakazana za 13. lipnja.

Nastavlja se netrpeljivost

Netrpeljivost i mržnja prema Hrvatima katolicima u Bugojnu i dalje rastu, što ukazuje na veliku potrebu za pravdom za prošle zločine. Bez kažnjavanja krivaca, teško će se uspostaviti dijalog i uvažavanje među stanovnicima tog grada.

Izvor: ( hip.ba / Mostarski.info )

Izvor: ( mostarski.info / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO