back to top

Završen spomenik kultnom Mercedesu u Imotskom

Imoćani su godinama bili predmet šale, ali i simbol iseljeničkog života. Nakon godinu dana rada, konačno je postavljen spomenik Mercedesa na ulazu u Imotski.

Službeno otvorenje spomenika i dalje se čeka. Kameni model popularnog Minika polako se slaže na ulazu u Imotski, dio po dio, ukupno 50 tona kamena.

„To je imotski kamen koji ne možemo naći u jednom komadu, to je ljutac, to je naš dolit. Tvrd je, pretvrđ i onda smo ga pilali na 12 mjesta kako bi ga mogli sastaviti od imotskog kamena“, rekao je inicijator projekta Ivan Topić Nota.

„Bilo je kritičara, ali sponzora vrijednih oko 50 tisuća eura. Ovo nije spomenik automobilu, već imotskom iseljeniku i njegovom uspjehu“, napomenuo je Topić.

„Oni su školovali naše obitelji, donijeli prve novce u kraj, otvorili vrata svijetu i zbog toga im radimo spomenik“, dodao je Topić.

Spomenik je izrađivan godinu dana, s pomoću studenata kiparstva. Autor Mislav Rebić je istaknuo da je na projektu radilo ukupno 13 ljudi.

Iako je model 115 poslužio kao predložak, kipari nisu replicirali sve detalje, već su stilizirali automobile. „Nijedan decimetar nije identičan kao original“, dodao je majstor Rebić.

Otkrivanje spomenika planirano je za 8. lipnja, a mnogi građani su izrazili svoje odobravanje za ovaj spomenik koji će biti ponos Imoćana.

net.hr

 

Objava Završen spomenik kultnom Mercedesu u Imotskom prvi puta se pojavila na Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO