back to top

ZAŠTO JE PLIVANJE MOŽDA NAJBOLJA VJEŽBA?

Kretanje tjelesne mase kroz vodu aktivira brojne sisteme u tijelu, što objašnjava zašto Amerikanci godišnje imaju više od 300 miliona rekreativnih plivačkih posjeta. Plivanje je četvrta najpopularnija rekreativna aktivnost u zemlji, prema podacima američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Plivanje donosi brojne prednosti za zdravlje, kao što su poboljšana kardiovaskularna i respiratorna kondicija, jačanje mišića, poboljšana tjelesna masa te smanjen rizik od povreda. Ovaj sport je dostupan ljudima svih uzrasta, pa čak i onima s fizičkim ograničenjima.

Plivanje promoviše zdravlje srca, poboljšava cirkulaciju, smanjuje rizik od srčanog udara i moždanog udara te poboljšava kardiovaskularnu efikasnost. Također ima pozitivan uticaj na mišićno-koštani sistem, jačajući mišiće i pružajući toniranje bez napora poput dizanja tegova.

Učestalo plivanje može ubrzati metabolizam, sagorijevajući veliki broj kalorija. Osim fizičkih benefita, plivanje ima pozitivan uticaj na mentalno zdravlje, smanjujući stres, anksioznost i depresiju, te poboljšavajući funkciju mozga.

Na kraju, plivanje je aktivnost koja je dostupna svima, bez obzira na godine ili fizička ograničenja. Zahvaljujući svojoj pristupačnosti i sigurnosti, plivanje je idealna vježba za održavanje zdravlja i kondicije.

The post ZAŠTO JE PLIVANJE MOŽDA NAJBOLJA VJEŽBA? first appeared on Hayat.ba.

Izvor: Javno.ba

javno.ba

eKatalozi

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO