back to top

Zaštita radnika je presudna!

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike izdalo je preporuke poslodavcima za zaštitu radnika zbog visokih temperatura.

Ministarstvo je saopćilo da, u skladu sa odredbom člana 9. stav 5. Zakona o zaštiti na radu, izdaje preporuke poslodavcima kako bi se spriječile štetne posljedice po zdravlje radnika usljed vremenskih neprilika izazvanih visokim temperaturama na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Preporučuje se poslodavcima da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom u vremenu od 12.00 do 17.00 sati, te nastavak istih poslije 17.00 sati. Ukoliko je proces rada organiziran na način da je nemoguće primijeniti ovu mjeru, radnicima koji obavljaju poslove na otvorenom preporučuje se početak rada od šest sati ujutro. Također, omogućavanje korištenja godišnjeg odmora radnicima sa dijagnosticiranim kroničnim oboljenjima se preporučuje, kao i korištenje odsustava u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

Preporučuje se prilagoditi organizaciju radnog vremena tako da se početak rada uskladi sa trenutnim vremenskim uvjetima. Također, trebali bi omogućiti prilagođeno odijevanje radnika u ustanovama, preduzećima, organima vlasti, te drugim pravnim osobama, kao i na službenim događajima (sjednice parlamenta, vlade i slično), prilagođeno visokim temperaturama.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike poziva poslodavce da se pridržavaju ovih preporuka kako bi zaštitili zdravlje svojih radnika tijekom razdoblja visokih temperatura, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Objava Zaštitite radnike! pojavila se prvi puta na RADIO LJUBUŠKI.

Izvor: ( radioljubuski.ba / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO