back to top

Vukovi opet terorišu Grude

U Ledincu, u općini Grude, svjedočimo teškim prizorima – vukovi su napali i usmrtili više koza, a stradali su i psi čuvari, prenosi Hercegovački internet portal – hip.ba.

Mještanka Ledinca, Diana Zadro, podijelila je na društvenim mrežama informaciju da su vukovi napali koze i pse vlasništvo Ante Alpeze Spajušića. Cijenjeni stočar ostao je bez svog blaga. Građani su pozvani na oprez, a stočari da budno čuvaju svoje životinje.

Psi već desetak dana neprekidno laju noću. Uznemireni su zbog nečega, vjerovatno zbog svojih srodnika kojima su vukovi omiljena hrana, izjavio je stanovnik Gruda upoznat sa situacijom.

Napomenuo je da vukovi godišnje trebaju 700 do 800 kilograma hrane, prosječno 2 kilograma dnevno.

S obzirom da im je prirodno stanište uništeno, oni se moraju snalaziti za hranom gdje god mogu, čak i u blizini naseljenih područja.

Prije tri godine mediji su izvještavali o vukovima u grudskom području, kada je udavljen jedan ždrijeb težak oko 200 kilograma, incident se dogodio u Tihaljini.

Vukovi su pojeli oko 100 kilograma mesa.

Jedan mladić je čuvao ovce kada su se pojavila dva vuka. Prvo ih je otjerao vikom i kamenjem, ali ozbiljni problemi su nastali kad je mladić krenuo kući sa stadom, te je jedan vuk napao ovna, a drugi ovcu. Ponovo ih je tjerao vikom i kamenjem, ali je jedan vuk bio agresivan prema njemu. Srećom, nije došlo do napada na čovjeka, otkriva neimenovani izvor portala Grude.com.

Vjerovatno su to sibirski vukovi, vrsta koja je puštena na Biokovo i uvezena u ove krajeve, zaključuje.

Izvor: ( hip.ba / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO