back to top

Vrijednost SUM-a priznata širom svijeta: SUM rangiran među vrhunskim sveučilištima na WURI svjetskoj rang-ljestvici.

Objavljena je Svjetska rang-ljestvica inovativnih sveučilišta – WURI (World’s Universities with Real Impact) za 2024. godinu na ovom linku. Sveučilište u Mostaru se istaklo na 167. mjestu među 300 najboljih sveučilišta na svijetu, kao jedino predstavnik iz Bosne i Hercegovine, zbog svoje predanosti, inovacija i izvrsnosti. WURI rang-ljestvica ocjenjuje inovativnost i stvarni utjecaj sveučilišta na društvo.

Iscrpan i zahtjevan proces

Od ukupno 2914 prijava, samo 300 sveučilišta iz cijelog svijeta su uvrštena na konačnu ljestvicu nakon procesa ocjenjivanja od strane 156 rektora sveučilišta. Među vodećim institucijama na listi su Minerva University, Arizona State University, MIT, Stanford University, Berkeley, Harvard, Princeton, Oxford, Cambridge, Columbia i Yale. Sveučilište u Splitu iz Hrvatske također se istaklo na 94. mjestu.

Impresivna postignuća Sveučilišta u Mostaru u četiri ključne kategorije su posebno istaknuta, gdje se našlo među top 100 sveučilišta. Najveći uspjeh postignut je u kategoriji “Primjene generativne umjetne inteligencije”, gdje je zauzelo 4. mjesto sa projektom “Center for Artificial Intelligence – Smart Reception Project” koji demonstrira napredne primjene AI tehnologija u obrazovanju, istraživanju i administraciji.

U kategoriji “Industrijske primjene”, Sveučilište u Mostaru je osvojilo 6. mjesto za svoj projekt “Where Technology Meets Education: Pioneering Smart Solutions through Smart Campus”, kao primjer izvrsne suradnje između obrazovanja i industrije.

U kategoriji “Studentska mobilnost i otvorenost”, Sveučilište u Mostaru se istaklo zauzevši 7. mjesto za svoj program “Cutting-Edge Initiatives: University Programs Enhancing Student Mobility and Openness” koji naglašava predanost međunarodnoj suradnji i mobilnosti studenata.

U kategoriji “Potpora studentima i studentski angažman”, Sveučilište u Mostaru je zauzelo 69. mjesto za svoj program “SMART E-Learning: Smart Classrooms and Distance Learning Platforms for Student Inclusivity and Accessible Education” koji pruža podršku i angažman studentima.

Ocjena svjetskih stručnjaka

Ocjenjivanje na WURI ljestvici se temelji na mišljenjima stručnjaka iz akademske zajednice, uključujući rektore i profesore s različitih sveučilišta. Ova rang-ljestvica naglašava važnost inovacija, društvene odgovornosti i stvarne primjene znanja. Sveučilište u Mostaru se ističe kao centar izvrsnosti koji privlači studente i znanstvenike iz cijelog svijeta, doprinoseći razvoju znanja i tehnološkom napretku.

Rangiranje po kategorijama – top 100:

KATEGORIJA: A7 – GENERATIVNA PRIMJENA UMJETNE INTELIGENCIJE – Sveučilište u Mostaru – 4. mjesto

KATEGORIJA: A3 – INDUSTRIJSKA PRIMJENA – Sveučilište u Mostaru – 6. mjesto

KATEGORIJA: A2 – STUDENTSKA MOBILNOST I OTVORENOST – Sveučilište u Mostaru – 7. mjesto

KATEGORIJA: A1 – PODRŠKA STUDENTIMA I STUDENTSKI ANGAŽMAN – Sveučilište u Mostaru – 69. mjesto

Više o najnovijim dostignućima možete pročitati na ovom linku.

Izvor: ( tomislavcity.com / Mostarski.info )

Izvor: ( mostarski.info / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO