back to top

Vlada ŽZH usvojila Uredbu o standardizovanim kriterijima i proceduri za odabir i prijem stručnih pripravnika sa visokim obrazovanjem

Centar za građansku suradnju iz Livna analizirao je zakonodavni okvir u oblasti zapošljavanja u javnom sektoru u Zapadnohercegovačkoj županiji u sklopu projekta “Podrška uključivanju građana ŽZH i ZH u borbu protiv korupcije pri zapošljavanju”. Nakon provedenog istraživanja, analizirano je pet zakonskih i podzakonskih akata, uključujući Uredbu o jedinstvenim kriterijima i postupku izbora i prijema vježbenika s visokim obrazovanjem u Zapadnohercegovačkoj županiji.

Vlada je 11. travnja 2024. godine donijela spomenutu Uredbu koja utvrđuje kriterije za izbor vježbenika, kao što su završen stupanj visoke stručne spreme, prosjek ocjena završenog studija, trajanje nezaposlenosti nakon stjecanja diplome, te invalidnost.

U suradnji s Ministarstvom pravosuđa i uprave ŽZH, usvojene su preporuke Centra za građansku suradnju, među kojima se ističe važnost bolje dostupnosti informacija o natječajima za prijem vježbenika putem modernih tehnologija.

Zaključak Europske komisije o potrebi poštivanja načela zasluga pri zapošljavanju u javnoj upravi također je istaknut, te je naglašeno da propisana rješenja pružaju prostor za manipulaciju prilikom zapošljavanja vježbenika.

Unatoč naporima da se minimalizira utjecaj intervjua, preporuka CGS-a o ukidanju usmenog intervjua za vježbenike nije usvojena te se smatra da bi bilo korisno ukinuti tu praksu kako bi se osigurala transparentnost i poštivanje načela zasluga u procesu zapošljavanja.

Ova aktivnost je dio šireg programa podrške građanima u borbi protiv korupcije i implementirana je uz financijsku podršku USAID-a. Vlada ŽZH je donošenjem Uredbe o jedinstvenim kriterijima i postupku izbora i prijema vježbenika napravila konkretan korak u poboljšanju sustava zapošljavanja u javnom sektoru.

Izvor: ( www.grude-online.info / Mostarski.info )

Izvor: ( mostarski.info / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO