back to top

Vjerni čuvari ramske tradicije obilježavaju treću godišnjicu rada.

Folklorno društvo „Ramska tradicija“ unutar Kulturno-sportskog centra Prozor-Rama slavi treću godinu rada. Obljetnica će biti obilježena posebnim programom u nedjelju, 2. lipnja 2024. godine, u Domu kulture u Prozoru s početkom u 20 sati. U sklopu programa bit će organizirana izložba ramskih rukotvorina i tradicionalnih jela.

O aktivnostima i članovima protekle tri godine razgovarali smo s voditeljicom prof. Mirom Džalto koja je za Ramski vjesnik izjavila: U protekle tri godine, broj članova društva gotovo da se nije mijenjao. Većinom su to isti članovi od osnivanja “Ramske tradicije”. Raduje me što su od početka bili vrlo zainteresirani za našu tradiciju, a sada, nakon 3 godine, to je preraslo u pravu ljubav prema tradiciji. Mladi možda nisu svjesni koliko je važno učiti i istraživati svoje korijene, ali s vremenom će postati istinski čuvari naše tradicije.”

vjerni čuvari ramske tradicije obilježavaju treću godišnjicu rada.

O nastavku učenja, Mira je rekla da su se fokusirali na ramske izvorne pjesme i plesove, počevši od jednostavnijih do gangi.

“Često organiziram različite radionice povezane s ramskim običajima kako bi lakše shvatili način života svojih baka i djedova. Neke od tih radionica su: tradicionalno tetoviranje ili “sicanje” u Rami, tradicionalno bojanje jaja, radionice pletenja, tkanja, sukanja, pravilno stavljanje ženskog glaveža ili “krpe” i još mnogo toga.

Članovi „Ramske tradicije” pokazivali su publici i široj zajednici ono što su naučili kroz različite događaje, nastupe i medije.

„Drago mi je što sve što smo naučili možemo pokazati publici kako u BiH tako i u Hrvatskoj. Učestvovali smo na raznim folklornim manifestacijama u Posušju, Livnu, dvije godine na Uskopaljskim jesenima, u Kupresu, te u Iloku i Popovači u Hrvatskoj, kao i na brojnim kulturnim događajima u našoj općini. Moram napomenuti da je “Ramska tradicija” organizator Večeri folklora u Rami kada ugostimo nekoliko KUD-ova i zajedno uživamo u vrhunskim folklornim izvedbama”, rekla je prof. Džalto o njihovim nastupima.

vjerni čuvari ramske tradicije obilježavaju treću godišnjicu rada.

Folklorno društvo „Ramska tradicija” broji oko 40 mladih vrijednih članova, a važnost baka koje ih usmjeravaju i potiču na očuvanje izvornosti kako u pjesmi tako i u nošnji je neizmjerna.

„Općina Prozor – Rama nam pruža veliku podršku u organizaciji svih događaja i kao voditeljica FD „Ramska tradicija” iskreno se zahvaljujem na tome. Drago mi je što se prepoznaje važnost očuvanja i prenošenja tradicije mladima tako da ne moramo brinuti hoće li sve pasti u zaborav dok imamo ovih mladih folkloraša iz Rame”, zaključila je prof. Mira Džalto, voditeljica FD „Ramska tradicija”.

Samo nam preostaje doći u nedjelju, 2. lipnja 2024. godine, u Dom kulture u Prozoru i podržati rad mladih čuvara ramske tradicije.

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga!


Izvor: ( ramski-vjesnik.ba / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO