back to top

Violeta postala najveća tvrtka u Hercegovini prema prošlogodišnjim prihodima

U 2023. godini, ukupni prihodi kompanije Violeta iz Gruda premašili su iznos od 400 milijuna KM.

Prošle godine, ukupni prihodi kompanije bili su 401.834.745 KM, u usporedbi sa 372 milijuna KM godinu ranije, i 282 milijuna KM godinu prije toga. Očigledno je koliko brzo ova kompanija raste, s dobici koji je narastao na 49 milijuna KM prošle godine, u odnosu na 34 milijuna KM godinu ranije.

Violeta je postala najveća kompanija u Hercegovini po ukupnim prihodima prošle godine, prema BiznisInfo.ba.

U prošloj godini, najveća kompanija u Hercegovini po prihodima bila je Aluminij Industrija, ali su njeni prihodi naglo pali na samo 330 miliona KM, dok je dobit pala sa 55 na manje od 3 miliona KM.

Violeta i vlasnik Petar Ćorluka redovno investiraju u nove projekte i proširenje proizvodnje. Nedavno su kupili čapljinsku firmu Lasta, čiji su proizvodi postali popularni na tržištu BiH i šire.

Ove godine će započeti rad na novoj Violetinoj tvornici kartonske ambalaže, koja će biti najmodernija u ovom dijelu Europe.

Kompanija Violeta planira izgradnju trgovačkog centra i hotela visoke kategorije u središtu Gruda.

Također, Violeta je kupila austrijsku firmu Schmid Maissau, poznatu po austrijskim medenjacima starim 110 godina, čime su otvorena vrata europskom tržištu.

Ćorluka također ulaže u turističke potencijale na jadranskoj obali u Hrvatskoj.

Iako postiže ogroman uspjeh, Ćorluka ne planira stati, već vidi Lastu kao jednog od lidera u cijeloj Europi za pet godina.

Članak o Violeti kao najvećoj kompaniji u Hercegovini prema prošlogodišnjim prihodima pojavio se prvi put na Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO