back to top

VIDEO / Razgovor Duvanjke i Livnjaka o položaju hrvatskog jezika u BiH u Metkoviću

OMH je organizirao predavanje pod nazivom „POLOŽAJ HRVATSKOG JEZIKA U BiH“ u Metkoviću, 20. svibnja 2024. godine, u prostorijama GKS-a. Marija Krolo i Ivica Brešić su govorili o jezičnoj politici i mogućnostima korištenja hrvatskog jezika u javnoj komunikaciji.

Zorana Vekić, predsjednica OMH u Metkoviću, istakla je da je hrvatski jezik u BiH zakonski ravnopravan s druga dva službena jezika, ali se ipak javlja nesklad u njegovoj stvarnoj upotrebi.

Gosti predavači su istakli da problem korištenja hrvatskog jezika u BiH i dalje postoji u različitim sferama društvenog života, te da se diskriminira hrvatsko stanovništvo.

Gosti predavači su nastavili s predavanjem, dijeleći svoja iskustva. Problem nedostatka korištenja hrvatskog jezika u BiH je vidljiv u različitim segmentima društvenog života, od banaka do osiguravajućih društava. Međunarodna zajednica također slijedi ovakvu praksu, što je posebno zabrinjavajuće.

Unatoč pravnim okvirima koji pružaju dovoljno osnove za zaštitu hrvatskog jezika, političke stranke i institucije nemaju dovoljno sluha za rješavanje ovog problema. Publika je postavljala pitanja na kraju predavanja, nadajući se da će hrvatski jezik u BiH uspjeti opstati i da će se osigurati prava svim građanima bez diskriminacije.

Zorana Vekić

Izvor: ( relax-portal.info / Mostarski.info )

Izvor: ( mostarski.info / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO