back to top

Užas u Njemačkoj: Muškarac nožem napada ljude na trgu, sve snimljeno uživo na YouTubeu

Na skupu njemačkih desničara i antiislamista iz grupe Građanski pokret Pax Europa (BPE) dogodio se napad. Navodno je njemački desničarski aktivist i antiislamski kritičar Michael Stürzenberger ozlijeđen u napadu.

U petak je jedan muškarac nožem napao i ranio nekoliko ljudi na trgu u gradu Mannheimu na jugozapadu Njemačke, potvrdila je policija. Napadač je pogođen policajčevim metkom.

Policija je izvijestila da se incident desio nešto poslije 11:30 sati. Trenutno nisu dostupne informacije o ozbiljnosti ozljeda. Euronews je doznao da je napadnut i njemački desničarski aktivist i antiislamski kritičar Michael Stürzenberger.

Stürzenberger je snimio napad i prenosio ga uživo na YouTubeu. Napad se dogodio na skupu njemačkih desničara i antiislamista iz grupe Građanski pokret Pax Europa (BPE). Na snimci se vidi napadač kako napada policajca, dok prolaznici pokušavaju da ga zaustave prije nego što je policija intervenirala.

– Oglas –

“Ovo nije bio običan napad, već teroristički čin. Dogodio se prije samog početka događaja, što govori da je planiran unaprijed. Kritika religije mora biti dozvoljena, jer je to bitan element evropske prosvjetiteljske tradicije”, izjavila je Stefanie Kizina iz BPE-a za Bild.

Portparol policije kasnije je potvrdio da su tri osobe ozlijeđene, uključujući i policajca. Svi ozlijeđeni su prebačeni u bolnicu. Kolegica Michaela Stürzenbergera je izvijestila o njegovom stanju, rekavši da je zadobio ozljede u nozi i licu te je bio na hitnoj operaciji, ali nije životno ugrožen. Istakla je da je ovo drugi ozbiljan napad na njega, podsjetivši da je napadnut i 2022. godine u Bonu.

– Oglas –

Michael Stürzenberger je poznati islamofobični politički aktivist u Njemačkoj. Bio je glasnogovornik za CSU u Münchenu i predsjednik stranke “Die Freiheit”. Autor je islamofobnog bloga i član Građanskog pokreta Pax Europa. Napad se dogodio na skupu ove antiislamske organizacije.

Stürzenberger je postao poznat širom Njemačke zbog borbe protiv izgradnje džamije u Münchenu. Bio je dva puta osuđivan: jednom zbog vrijeđanja policajca, drugi put zbog poticanja mržnje i omalovažavanja religijskih učenja. Od 2013. do 2022. godine, bavarski Odbor za zaštitu ustava je Stürzenbergera označio kao osobu “islamofobičnog karaktera koji zahtijeva zaštitu ustava”.

Incident se desio u završnom dijelu kampanje za Europski parlament, u kojoj krajnje desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD) ističe problem migracije iz muslimanskih zemalja kao glavnu temu.

– Oglas –

Izvor: ( hip.ba / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO