back to top

Uvođenje kazni za nevakcinisanje djece: Roditeljima u FBiH kazna od 2000 KM, u RS-u od 1000 KM

Zbog pojave epidemija zaraznih dječjih bolesti u dijelovima BiH, sve više županija primjenjuje represivne mjere prema roditeljima koji odbijaju cijepljenje djece. Nakon Sarajevske županije i Republike Srpske, Zapadnohercegovačka županija počela je s kažnjavanjem roditelja koji odbijaju cijepljenje svoje djece.

Obavijesti o cijepljenju

U ovoj godini, Uprava za inspekcijske poslove Zapadnohercegovačke županije izdala je 10 prekršajnih naloga roditeljima koji nisu poštivali Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Očitani su prekršaji u Grudama gdje je za 116 djece primijećen nekompletan cijepni status.

Roditelji se prvo upozoravaju na obvezu cijepljenja djece, a ako odbiju, dobivaju prekršajne naloge s novčanim kaznama.

Zapadnohercegovačka županija je krenula s kaznama zbog niske procijepljenosti, što povećava rizik od epidemija. Cijepljenje djece protiv zaraznih bolesti je zakonska obveza, a za nepoštivanje predviđene su novčane kazne do 2000 KM.

Lične potvrde od liječnika

Vrtići i škole traže liječničke potvrde i potvrde o primljenim cjepivima prilikom upisa djece. Međutim, zakoni ne zabranjuju upis necijepljene djece, već imaju jednaka prava na obrazovanje kao i cijepljena djeca. Problemi vezani za necijepljenje trebaju se rješavati sustavno uz uključivanje više institucija i Ministarstava.

Originalna objava Uvode se kazne za necijepljenje djece: Roditeljima u FBiH kazna 2000 KM, u RS-u 1000 pojavila se prvi puta na Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO