back to top

Uskoro sistem za detekciju požara stiže na Blidinje

Veleposlanstvo Republike Češke u Bosni i Hercegovini, zajedno sa nevladinom organizacijom People in Need (PIN), Općinom Jablanica i Ministarstvom trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanske županije, predstavili su pilot projekt F.I.R.E.S. (Forefront Initiative for Rapid Early Suppression – Rano upozorenje od šumskih požara) u Jablanici i okolnim zajednicama prošlog petka.

Instalirani senzori u parku

Ovaj projekt, prema saopćenju iz People in Need, ima ključnu ulogu u prevenciji šumskih požara u Bosni i Hercegovini, posebno u Hercegovačko-neretvanskoj županiji koja se sve više suočava sa požarima.

Ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ-a, Emil Balavac, i načelnik Općine Jablanice, Damir Šabanović, istakli su rizike koje stanovnici Jablanice i županije susreću tokom ekstremnih vrućina, posebno ljeti i jeseni, kao i posljedice razornih požara od prije desetak godina lokalnim vlastima i civilnim organizacijama.

Prikazana je i tehnologija za rano upozoravanje radi poboljšanja preventivnih mjera u općini Jablanica i HNŽ.

Trenutno se senzori testiraju u gradskom parku Jablanica, a predviđeno je da budu instalirani i u općini Jablanica te Parku prirode Blidinje, koji je pretrpio velike štete od šumskog požara 2022. godine.

Proširenje projekta na regiju

Projekt F.I.R.E.S. uključuje implementaciju naprednih tehnologija za otkrivanje, nadgledanje i reagovanje na potencijalne izvore požara u ranoj fazi. Novi sistem ranog upozoravanja, u kombinaciji sa dronovima, visokopreformnim kamerama i softverom za slanje SMS poruka, ima za cilj spriječiti širenje šumskih požara i zaštiti živote, imovinu i prirodne resurse.

People in Need je potpisao memorandum o razumijevanju sa Ministarstvom trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ, Gradom Konjic i Gradom Trebinje tokom prezentacije projekta, kako bi zajedno radili na eventualnom proširenju pilot projekta u regiji.

Ova suradnja predstavlja važan korak ka prilagođavanju klimatskim promjenama i smanjenju rizika od katastrofa u području koje sve više trpi posljedice klimatskih promjena.

Konzul i voditelj odjela za razvojnu suradnju Veleposlanstva Republike Češke u Sarajevu, Štěpán Šantrůček, naglasio je važnost suradnje na projektu FIRES koji je finansiran od Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike.

“Bosna i Hercegovina je jedna od prioritetnih zemalja za razvojnu suradnju Češke Republike, a jedan od naših fokusa je jačanje otpornosti, uključujući projekte poput ovog, ali i podršku civilnoj zaštiti, gorskoj službi za spašavanje i drugim akterima”, izjavio je Šantrůček.

Mreža detektora

Bosna i Hercegovina bilježi sve veći broj šumskih požara, posebno u HNŽ, sa porastom požara sa četiri u 2013. na dvanaest u 2023. godini. Izazovi u suzbijanju ovih požara uključuju zastarjelu opremu, nedovoljno osoblja, otežan pristup ugroženim područjima, kasno otkrivanje požara i nedostatak vode. Šumski požari značajno doprinose globalnim emisijama ugljika, čineći čak 20 posto ukupnih godišnjih emisija.

Ministar Emil Balavac također je istakao potrebu za ovim projektom.

“U mnogim situacijama, vatrogasci i gorska služba preuzimaju veliki rizik boreći se protiv požara u nedostupnim područjima. Ovaj inovativni sistem ranog upozoravanja omogućava stalnu komunikaciju sa nadležnim tijelima, prateći njihovo kretanje i omogućavajući brzu reakciju u slučaju potrebe. Ovo je ključna investicija u našu zajedničku sigurnost i zaštitu okoliša, jačajući naše kapacitete za očuvanje prirode širom Bosne i Hercegovine”, rekao je Balavac.

Sistem ranog upozoravanja koristi mrežu senzora detektora dima povezanih sa ‘Cloud’ sistemom, pružajući napredna upozorenja i omogućavajući brz odgovor na potencijalne šumske požare. Senzori sistema mogu detektirati dim i atmosferske promjene u roku od nekoliko minuta, omogućavajući brzu intervenciju u cilju sprečavanja širenja požara.

Inicijativa također obuhvata sveobuhvatnu kampanju podizanja svijesti javnosti, koristeći softver RapidPro za slanje prilagođenih poruka putem SMS-a i popularnih aplikacija za razmjenu poruka, edukaciju zajednice o rizicima šumskih požara i preventivnim mjerama, te upozoravanje na opasnosti požara.

Model za regiju

Pilot projekt u Jablanici služi kao potencijalni model za prevenciju šumskih požara i prilagodbu klimatskim promjenama, ne samo za lokalnu zajednicu, već i za cijelu regiju.

Nakon uspješne implementacije, ovaj inovativni pristup ranog upozoravanja mogao bi se proširiti i replicirati, značajno doprinoseći nacionalnim i regionalnim strategijama adaptacije na klimatske promjene i smanjenja rizika od katastrofa.

Projekt F.I.R.E.S., sufinanciran od strane Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike, Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK, Općine Jablanica i People in Need, pruža sveobuhvatno rješenje fokusirano na rano upozoravanje, preventivne mjere, bolje upravljanje i inovativnu tehnologiju, navodi se u saopćenju PIN-a.

Objava Blidinje uskoro dobiva sustav za otkrivanje požara pojavila se prvi puta na Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Mostarski.info )

Izvor: ( mostarski.info / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO