back to top

Uredba o jedinstvenim kriterijima i postupku izbora i prijema vježbenika s visokim obrazovanjem usvojena od strane Vlade Županije Zapadnohercegovačke

U okviru projekta “Podrška uključivanju građana Županija HBŽ i ZHŽ u borbu protiv korupcije pri zapošljavanju u javnom sektoru” Centar za građansku suradnju iz Livna u suradnji s pravnim stručnjacima analizirao je zakonodavni okvir u oblasti zapošljavanja u javnom sektoru u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Nakon provedenog istraživanja analizirano je pet zakonskih i podzakonskih akata, uključujući Uredbu o jedinstvenim kriterijima i postupku izbora i prijema vježbenika s visokim obrazovanjem u Županiji Zapadnohercegovačkoj, o kojoj ćemo više reći u nastavku.

Vlada je 11. travnja 2024. godine donijela spomenutu Uredbu, koja propisuje kriterije za izbor vježbenika u tijelima državne službe, poput završenog visokog obrazovanja, prosjeka ocjena, trajanja nezaposlenosti te invalidnosti.

U suradnji s Ministarstvom pravosuđa i uprave ŽZH, usvojena je Preporuka 11. Centra za građansku suradnju koja se odnosi na bolju dostupnost informacija o rezultatima javnih natječaja za prijem vježbenika.

Usvojena je i Preporuka 12 koja se tiče primjene načela proporcionalne zastupljenosti kod prijema vježbenika u tijela državne službe.

Europska komisija je istaknula kao slabost u procesu zapošljavanja u državnoj službi činjenicu da se kandidati često biraju bez primjene principa zasluga, te je naglasila važnost profesionalnih kriterija nad etničkom pripadnosti.

Uredbom se želi smanjiti utjecaj intervjua prilikom prijema vježbenika, uvođenjem dodatnih kriterija za bodovanje poput nagrada za uspjeh tijekom studija.

Uredba o jedinstvenim kriterijima i postupku izbora i prijema vježbenika s visokim obrazovanjem u Županiji Zapadnohercegovačkoj (“Narodne novine Županije Zapadnohercegovačke” broj: 8/24.)

Iako je Uredbom željelo smanjiti utjecaj intervjua, preporuka CGS-a o ukidanju usmenog intervjua za vježbenike nije usvojena.

Prema federalnim propisima, smatramo da je potrebno ukinuti usmeni intervju za vježbenike kako bi se spriječile manipulacije pri zapošljavanju u državnoj službi.

Ova aktivnost je realizirana u sklopu projekta “Podrška uključivanju građana Zapadnohercegovačke županije u borbi protiv korupcije pri zapošljavanju u javnom sektoru” koji je dio šireg programa “Podrška građanima u borbi protiv korupcije” implementiranog od strane CCI uz financijsku podršku USAID-a.

Post Vlada ŽZH usvojila Uredbu o jedinstvenim kriterijima i postupku izbora i prijema vježbenika s visokim obrazovanjem je prvi puta viđen na Grude Online.

Izvor: ( www.grude-online.info / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO